Žurnalų archyvas

Maršrutas spalio 21–24 dienoms

20 spalio, 2024, KPK redakcija | Maršrutai, Naujienos

PIRMADIENIS, 10 21

Rimgaudo Barauskio kūrybinis projektas „Narindatē“, 10:00–18:00
VDU menų galerija „101“, Muitinės g. 7

Galerijoje eksponuojamas jaunosios kartos fotografo, VDU Menų fakulteto ir VDA Vilniaus fakulteto absolvento Rimgaudo Barauskio kūrybinis projektas „Narindatē“ (vadovas prof. Artūras Raila). „Narindatē – tai mano sielos namai, į kuriuos sugrįžau ir pamačiau juos iš naujo. Visada jaučiau, kad ši vieta yra daugiau nei kasdienybės vaizdiniai, kurie įsitvirtinę mano ir miestelio bendruomenės pasąmonėje“, – rašo autorius. Jis – aktyviai veikiantis jaunosios kartos fotografas, kuriam, kaip jis teigia „fotografijoje svarbiausia estetinė vaizdo ir turinio vienovė“.

Nemokamai.

Filmas „Megalopolis“, 18:00
„Forum Cinemas“, Karaliaus Mindaugo pr. 49

Legendinis filmų „Krikštatėvis“ ir „Šių dienų apokalipsė“ režisierius, 5 Oskaro statulėlių laureatas Francis Fordas Coppola sugrįžta į didžiuosius kino ekranus su net 40 metų kurtu, ambicingu mokslinės fantastikos epu. Fikciniame, Naująja Roma vadinamame mieste plieskiasi konfliktas tarp genialaus architekto Cezario Katilinos (vaidina Adamas Driveris) ir korumpuoto mero Franklino Cicero (aktorius Giancarlo Esposito). Vienas jų siekia utopiško, harmoningo ir taikaus urbanistinio pasaulio, kitas – stabilumo, plieno ir betono. Pažanga ar regresas: ko iš tiesų nusipelno ateities visuomenė?

Su bilietais.

Kadras iš filmo

ANTRADIENIS, 10 22

„Geriausios Kanų liūtų reklamos“, keli seansai
„Forum Cinemas“, Karaliaus Mindaugo pr. 49

„Kanų liūtų“ kūrybiškumo festivaliui šiais metais pateikta daugiau nei 26 000 darbų, kurie varžėsi dėl apdovanojimų 30-yje pagrindinių kategorijų. Lietuvos kino teatruose žiūrovai išvys 2 valandų programą, atrinktą ir sudarytą iš „Kanų liūtuose“ apdovanotų darbų.


Robert Capa šiuolaikinės fotografijos centro reklama

Filmas „Kalėjimo prižiūrėtoja“ (Vogter), 18:00
„Romuva“, Laisvės al. 54

 Autentiškame, XIX a. menančiame danų kalėjime sukurta „Kalėjimo prižiūrėtoja“ glumina apnuogintų emocijų demonstravimu, tačiau tik nuvilkus storą išorinį kiautą galima pradėti perprasti tikrąją nusikaltimo kilmę. Klasikinė aukos ir budelio akistata, kviečianti persvarstyti visuomenės primestus vaidmenis, fenomenalios sėkmės susilaukusio filmo „Kaltė“ autoriaus Gustavo Möllerio kūrinyje pristatoma netikėtoje, ypač ryškioje ir abejingų nepaliekančioje šviesoje.

Su bilietais.

TREČIADIENIS, 10 23

Diskusija „1989-ieji Rytų ir Centrinėje Europoje: atmintis, istorija ir atminties politika“, 17:00
Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus, S. Daukanto g. 25 

Diskusijos, skirtos paminėti Aksominės revoliucijos 35 metų sukaktį, bus kalbama apie Rytų ir Centrinės Europos šalių išsivadavimą iš Sovietų Sąjungos, tuo metu vykusius visuomenės pokyčius, šių procesų atmintį ir dabar kuriamą istorinį pasakojimą bei atminties politiką regione.

Diskusijoje dalyvaus:

Dr. Halina Beresnevičiūtė-Nosálová (Brno Masaryko universitetas, Kalbotyros ir baltistikos institutas),
Doc. Dr. Rytis Bulota (VDU Politikos ir diplomatijos mokslų fakultetas),
Doc. dr. Tomasz Blaszczak (VDU Istorijos katedra, VDU Lietuvių išeivijos institutas),
Pokalbį moderuos prof. Egidijus Aleksandravičius (VDU Lietuvių išeivijos instituto direktorius, Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus valdybos narys).

Nemokamai.

Spektaklis „Nacionalinės daržovės“, 18:00
Kauno miesto kamerinis teatras, Laisvės al. 74A

„Nacionalinės daržovės“ – tai estiška buities tragikomedija apie kasdienį mūsų gyvenimą ir problemas, su kuriomis susiduriame ar kuriomis gyvename. Tai spektaklis apie tai, kur kartais įstringame, iš ko dažnam nepavyksta išeiti. Trys spektaklio herojai – paprasti, neturtingi žmonės, besitikintys stebuklo. Įprastos, „iki kaulų smegenų“ pažįstamos detalės, garsai ir veiksmai, iš kaimynų kiemo sklindanti pop muzika, internetiniai patarimai, kaip pozityviai nusiteikti.

Su bilietais.

„Miško archyvo“ nuotr.

„Nepatogus kinas“. Filmas „Juodoji demokratija“ ir susitikimas su režisiere, 18:30
„Romuva“, Laisvės al. 54

Labai tikėtina, kad Vakarų šalyse didžiausia grėsmė demokratijai kyla ne iš išorės, o iš vidaus. Štai Viktoras Orbánas naudodamasis vien legaliais metodais sugeba iš esmės pertvarkyti Vengrijos teismus, perrašyti konstituciją, kone uždrausti nepriklausomą žiniasklaidą ir įvesti vadinamuosius „vergovės įstatymus“. Filmas seka tris moteris, bandančias kovoti su naujausiu Europos diktatoriumi. Nominuota JAV kino akademijos „Oskaro“ apdovanojimuose, pelniusi „Emmy“ prizus režisierė Connie Field pati pristatys filmą kauniečiams.

Su bilietais.

KETVIRTADIENIS, 10 24

Kino receptai. Filmas „Trys spalvos. Raudona“ (Trois couleurs: Rouge), 18:00
„Romuva“, Laisvės al. 54

Naujasis „Romuvos“ projektas „Kino receptai emocinei sveikatai“ siūlys į kiną kaip emocinės sveikatos gerinimo įrankį pažvelgti plačiau specialioje filmų programoje, kurioje – žymių Europos režisierių filmai bei seansus lydintys pokalbiai. Po Krzysztofo Kieślowskio filmo seanso filmą, jo temas bei sukeltas emocijas galėsite aptarti su profesionalia psichologe, kino terapijos praktike Giedre Starkevičiūte.

Su bilietais.

Kadras iš filmo

Knygos „Kaunas Stanislovo Lukošiaus žvilgsniu: industrinis miestas“ pristatymas, 18:00
„Drobės“ fabrikas, 4 a., Drobės g. 62

Trečiasis Kauno miesto muziejaus fotografo darbams skirtos albumų serijos leidinys skirtas įvairių šakų Kauno pramonės raidai atskleisti. Jame publikuojamos nuotraukos reikšmingos atskirų gamyklų istorijai, jų sparčiai plėtrai ir veiklai specifinėmis sovietinės ekonomikos sąlygomis XX a. antrojoje pusėje.

Diskusijoje dalyvaus knygos autoriai dr. Gediminas Kasparavičius, dr. Rokas Sinkevičius, buvusios „Drobės“ gamyklos vyr. mechanikas Vytautas Gailius, žurnalistė Virginija Skučaitė. Renginio moderatorius prof. dr. Jonas Vaičenonis.

Nemokamai.

Festivalis AVANTI. Šokio ir muzikos spektaklis „Metų laikai“, 18:00
„Manborė“, Veiverių g. 134

Festivalio uždarymo renginyje bus pristatomas Šeiko teatro kamerinis muzikos ir šokio spektaklis „Metų laikai“. Šiame pasirodyme Klaipėdos violončelių kvartetas (Mindaugas Bačkus, Kornelija Kupšytė, Marius Sakavičius ir Karolis Vaičiulis) atliks Antonio Vivaldi „Metų laikus“ (keturių violončelių versija). Choreografė – Agnija Šeiko, šokėjai: Benas Šarka, Beata Molytė, Aleksas Mažonas ir Marius Pinigis. Kostiumų dailininkė – Lina Andriukonė, šviesų dailininkas – Povilas Laurinaitis.

Nemokamai.

Eglės Sabaliauskaitės nuotr.

„Sapnas pilvu į viršų (šuo ar žuvis?)“: „Liudmila“ + P. Janušonis, 18:30
Kauno menininkų namai, V. Putvinskio g. 56

„Liudmila“ paprastai tyrinėja ribines kolektyvinės atminties bei nepilnavertiškumo komplekso apraiškas, analizuoja galios struktūras ir kaip jas veikia tiek materialiniai, tiek socialiniai veiksniai. Mildos Januševičiūtės ir Mišos Skalskio kuriamas tarpdisciplininio meno projektas parodos atidarymo renginyje prisistatys drauge su performanso menininku Pauliumi Janušoniu.

Nemokamai.