Žurnalų archyvas

Maršrutas spalio 14–17 dienoms

13 spalio, 2024, KPK redakcija | Maršrutai, Naujienos

PIRMADIENIS, 10 14

Paroda „Galingai įsiliejęs teatro intakas. Kino ir teatro aktoriui Donatui Banioniui – 100“, 09:00–20:00
Ąžuolyno biblioteka, Radastų g. 2

Parodoje, pasitelkus kultūrinį paveldą – fotografijas, dokumentus, rankraščius, korespondenciją, garso įrašus – perteikiama aktoriaus Donato Banionio gyvenimo ir kūrybos istorija, svarbiausius gyvenimo įvykius įamžinantys momentai.

Nemokamai.

Rimgaudo Barauskio kūrybinis projektas „Narindatē“, 10:00–18:00
VDU menų galerija „101“, Muitinės g. 7

Nuo spalio 9 dienos galerijoje eksponuojamas jaunosios kartos fotografo, VDU Menų fakulteto ir VDA Vilniaus fakulteto absolvento Rimgaudo Barauskio kūrybinis projektas „Narindatē“ (vadovas prof. Artūras Raila). „Narindatē – tai mano sielos namai, į kuriuos sugrįžau ir pamačiau juos iš naujo. Visada jaučiau, kad ši vieta yra daugiau nei kasdienybės vaizdiniai, kurie įsitvirtinę mano ir miestelio bendruomenės pasąmonėje“, – rašo autorius. Jis – aktyviai veikiantis jaunosios kartos fotografas, kuriam, kaip jis teigia „fotografijoje svarbiausia estetinė vaizdo ir turinio vienovė“.

Nemokamai.

PASIKLYDĘ EKRANE kino klasika. Filmas „Karibų piratai: Juodojo perlo prakeiksmas“, 19:20 / 20:00
„Forum Cinemas“, Karaliaus Mindaugo pr. 49

Gore Verbinski režisuotas „Karibų piratai: Juodojo perlo prakeiksmas“ (angl. „Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl“) ne tik tapo milžinišku hitu kinuose, pakerėjo milijonus žmonių visame pasaulyje, bet dar ir dėl jo startavo viena populiariausių XXI amžiaus kino serijų, kurią šiuo metu sudaro penki filmai.

Su bilietais.

ANTRADIENIS, 10 15

Paskaita „Diplomatai Lozoraičiai: nuo laisvės iki vilties ir atgal“, 16:00
Vytauto Didžiojo karo muziejus, K. Donelaičio g. 64

Minint Lozoraičių metus, XX a. Lietuvos diplomatijos istoriją tyrinėjanti dr. Vilma Bukaitė paskaitoje stengsis atsakyti į keletą klausimų: Kokių svarbiausių politinių tikslų siekė trys diplomatai Lozoraičiai? Kur įgijo diplomatijos žinių ir įgūdžių? Kokių sunkumų ir išbandymų patyrė? Kokios būdo savybės lėmė jų sprendimus, padėjo ar galbūt trukdė jų veiklai? Kokie sumanymai liko neįgyvendinti? Kur Jūsų artimieji arba Jūs pats galėjote juos išgirsti pirmąkart? Kaip Lozoraičiai prisidėjo 1990 m. Lietuvai atkuriant valstybingumą? Kaip Lozoraičių darbo laikotarpiu keitėsi Lietuvos tarptautinės veiklos ribos? Energingus, charizmatiškus, profesionalius diplomatus Lozoraičius padės geriau pažinti nuotraukos ir dokumentai, jų šeimos pastangomis saugomi Lietuvoje.

Nemokamai.

Parodos „Kauno Šv. Mikalojaus (benediktinių) bažnyčios palikimas“ atidarymas, 17:30
Kauno arkivyskupijos muziejus, M. Valančiaus g. 6

2024-iais Kauno seserys benediktinės mini 400 m. vienuolyno fundacijos jubiliejų. Siekiant paminėti neeilinę sukaktį Kauno arkivyskupijos muziejus rengia Kauno seserų benediktinių vienuolyno Šv. Mikalojaus bažnyčios meninį paveldą pristatančią parodą. Antrosios projekto „Dingę ir išlikę: Kauno senosios moterų vienuolijos“ parodos turinį sudaro išsaugotos XVII–XX amžiaus bažnyčios interjero meno vertybės.

Nemokamai.

„Nepatogus kinas“. Filmas „Riverboom“, 18:00
„Romuva“, Laisvės al. 54

2002-ieji Afganistane nėra pats saugiausias metas. Visame pasaulyje kasdien pranešamos naujienos apie JAV karius ir ieškomas teroristų grupuotes. Du žurnalistai planuoja automobiliu apvažiuoti Afganistaną, norėdami įamžinti tikrus jo žmones. Trečiasis, Claude’as, vyksta kartu, nes po tėvų mirties nelabai turi kitų veiklų. Nerasdamas, kur pasidėti, jis nusiperka vaizdo kamerą ir imasi kurti savo pirmąjį filmą. Filmą, kuris po daugelio metų virs „Riverboom“.

Su bilietais.

Nijolės Narmontaitės koncertas, 18:00
Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka, Laisvės al. 57

Senjorų mėnesio proga į susitikimą kviečia gerai žinoma kino, televizijos ir teatro aktorė, knygų autorė Nijolė Narmontaitė. Bibliotekoje ji pristatys savo naujausią programą „Juoko ir romantikos niekada nebus per daug“.

Nemokamai.

TREČIADIENIS, 10 16

„Nepatogus kinas“. Filmas „Nematoma valstybė“ (Invisible nation), 18:00
„Romuva“, Laisvės al. 54

Pasakodamas apie Taivano valstybės ištakas, Vanessos Hope filmas seka valstybės prezidentės Tsai Ing-wen bandymus rasti teisingą kelią šaliai, jau ilgai stovinčiai ant Kinijos okupacijos slenksčio. Filmo „Nematoma valstybė” seansą pristatys VDU docentas Linas Didvalis. Pristatymo metu bus aptariama tolimesnė Lietuvos užsienio politika: ar po Seimo rinkimų Lietuva ir toliau plės santykius su Taivanu? Ar įmanoma, kad pasuks Kinijos pusėn ir pakeis savo strateginę kryptį?

Su bilietais.

„Giedri vakarai“: Yurei, 18:00
„Kiras“, M. Daukšos g. 27

Bendradarbiaudama su Kauno menininkų namais, kavinė „Kiras” kviečia pasinerti į muziką. Garso takelį trečiadienį kurs eksperimentinės elektronikos ir vizualiųjų menų scenose gerai pažįstama Aušrinė, arba Yurei. Ji žada per kolonėles ištransliuoti džiazo vibracijų ir eksperimentinio ambiento atspalvių pripildytą muzikinį rinkinį.

Su bilietais.

Interaktyvus šokio spektaklis „4 Viktorai“, 18:30
BLC, K. Donelaičio g. 62

Trupės „Nuepiko“ kūrinio ašis – olimpinės žaidynės. Didžiausias sporto renginys pasaulyje. Bet kas jei, pasitelkiant šokį ir cirką, į šį globalų renginį pažvelgtume kiek kitaip? Ar žinojote, jog pirmasis Olimpinis čempionas buvo kepėjas? Kūrybiškas ir platus požiūris į judesį, olimpiniai žiedai, deglas, šventė ir vieningumas yra šio spektaklio įkvėpimo šaltiniai.

Šokio spektaklis „Aš miegosiu prie sienos“, 19:00
„Romuva“, Laisvės al. 54

„Pasislėpę tarp tamsių gatvių ir mirgančių šviesų, miesto vampyrai gyvena tarp mūsų.
Tai yra paslaptinga, sugluminta, bet klastinga pasaulio dalis. Šios nežemiškos, nematomos būtybės artėja prie mūsų tamsoje ieškodamos savo aukų“, – intriguoja  Ferenc Fehér spektaklio, atliekamo šokio teatro „Aura“ trupės, aprašymas.

Su bilietais.

Kristinos Čyžiūtės-Svirskienės nuotr.

KETVIRTADIENIS, 10 17

„Nepatogus kinas“. Filmas „Ir aš suaugusi“ (Grand Me), 14:00
Ąžuolyno biblioteka, Radastų g. 2

Festivalio filmus galima išvysti ne tik kino ir namų ekranuose, bet ir beveik 300 šalies bibliotekų. Prie šio tinklo prisijungia ir Ąžuolyno biblioteka – jos lankytojai gali žiūrėti festivalio filmus nemokamai.

Filmas pasakoja apie 9-metę Meliną, kuri, išsiskyrus tėvams, pati pradeda kovą dėl savo globos, ir atveria tyrą vaikišką stiprybę ir pasaulį, kuris verčia suaugti anksčiau laiko. Po filmo peržiūros kartu su „Vaikų linijos“ psichologe dr. Jurgita Smilte Jasiulione žiūrovai pratęs susitikimą įdomia diskusija.

Nemokamai.

Parodos „Roboto transformuotas porcelianas“ atidarymas, 16:00
Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, V. Putvinskio g. 55

inų bei europinio porceliano dirbiniai ne tik žavi vartotojus, jie ir toliau įkvepia XXI a. menininkus naujoms paieškoms. Parodoje „Roboto transformuotas porcelianas“ rodomi istoriniai Europos ir Azijos porceliano dirbiniai iš Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus rinkinių ir dr. Roko Dovydėno sukurtos istorinių vazų formų interpretacijos. Darbams naudotas prancūziškas porcelianas, gamintas Limože ir degtas 1250 laipsnių temperatūroje. Sekant blanc-de-Chine tradicija, kūriniai balti, glazūruoti permatoma glazūra. Kūrybos procese naudotos šiuolaikinės kompiuterinio modeliavimo programos, darbai spausdinti 3D molio spausdintuvais.

Nemokamai.

Festivalis AVANTI. Koncertas „Duo in Circus“, 18:00
VDU Didžioji aula, Gimnazijos g. 7

lkkos Kuusisto, Anatolijaus Šenderovo, Enrique‘ės Granados ir M. Majkusiako kūrinius atliks solistai Laimonas Salijus ir violončelininkas Vytenis Pocius. O greta jų – Lietuvoje klasikinės muzikos pasirodymuose niekuomet nesutinkami šiuolaikinio cirko artistai. Profesionalūs, prestižinių cirko mokyklų auklėtiniai Džiugas Kunsmanas ir Evanas Josephas Cohnas (JAV) savo kūnais vizualizuos virtuozišką koncerto muziką.

Nemokamai.

LVSO ir Luko Geniušo koncertas, 18:00
Kauno valstybinė filharmonija, L. Sapiegos g. 5

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas Gintaro Rinkevičiaus, kartu su vienu garsiausių Lietuvos pianistų Luku Geniušu kviečia išgirsti prancūzų kompozitoriaus Maurice’o Ravelio (1875–1937) Koncertą fortepijonui kairei rankai, kuris buvo sukurtas austrų pianistui Paului Wittgensteinui, Pirmąjame pasauliniame kare praradusiam dešinę ranką

Kauno filharmonijoje greta ypatingojo M. Ravelio Koncerto kairei rankai ir žymiosios L. van Beethoveno Penktosios simfonijos skambės ir keletas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio (1875–1911) preliudų.

Su bilietais.