English
Žurnalų archyvas

Spalio „Kaunas pilnas kultūros“ – miesto receptų žurnalas

1 spalio, 2023, KPK redakcija | Mėnesio tema, Naujienos

Obuolio, duonos, dešros ir sūrio. Maždaug tiek reikia gyvenimui, yra sakęs Jonas Mekas. Tada pridėjo: „Ir muzikos, ir vyno. Ir viskas yra stebuklas.“ Iš šio sąrašo tik obuolys gali tiesiog pumptelėti galvon (ir netgi įkvėpti vieną kitą atradimą), visi kiti gyvenimiškieji stebuklai – jau žmogaus išmonės ir nusiteikimo reikalas. 

Būtų per drąsu teigti, kad Mekas pats kimšdavo dešras ar spausdavo sūrį, bet lietuviškai virtuvei abejingas tikrai nebuvo. Filmininko dukra Oona yra pasakojusi, kaip namuose SoHo abu su broliu lapnodavo tėčio keptus bulvinius blynus – vienintelį patiekalą, kurį jis gamindavo, o receptą buvo išmokęs iš savo mamos. Oona tvirtino, kad tai skaniausi blynai pasaulyje. Duoną gi Mekas pirkdavo kepyklėlėje „Vesuvio“. Bet užteks apie tą Niujorką, negrįžtamai pasikeitusį. Valgyti norime čia ir dabar, Kaune, kurio gastronominis žemėlapis mainosi kasdien ir priklauso ne tik nuo sezonų, bet ir nuo ekonomikos svyravimų bei migracijos. 

Spalio viršelį iliustravo Oshukpa Cubensis. Bandelę ir kavos puodelį prie žurnalo priderinome ant „Bundu“ kepyklėlės palangės.


Tokią vasarą, kokia buvo pastaroji, patogu balansuoti tarp ledų ir šaltibarščių arba uogų ir agurkų, o rudenį nori nenori tenka pasigaląsti peilius, nuvalyti voratinklius nuo virtuvės prietaisų ir susirasti skustuką. Kaipgi be bulvių visais įmanomais pavidalais? Šančiuose kepamam kugeliui, kaip sužinosite versdami receptams dedikuotą spalio numerį, nei orkaitė, nei krosnis nėra būtina, ir netgi be blėkos galima apsieiti (beje, persikėlus per Nemuną jau sakoma blėta). 

Mekas kepė skaniausius blynus, o žurnale paaiškės pačių skaniausių barščių paslaptis. Žinoma, ukrainietiškų. Atsivalgiusiems mūsų regiono patiekalų – šis tas marinistiškai taivanietiško, taigi nors egzotika, bet labai draugiška Lietuvai. Paprastos kilmės, bet egzotiškos sudėties patiekalas – smegonezas, kuriam reikiamų ingredientų, kaip atskleidžia straipsnio apie subproduktus herojė, rasite Girstupio turguje. Ne vieną, o visus keturis patiekalus, kuriems prireiks medaus, pristato miesto bitininkas – aha, tas medus gali atkeliauti ir nuo „Žalgirio“ arenos stogo. Dar du itin kaunietiški tekstai – apie bohemos pilnatve tris dešimtmečius besirūpinantį „Skliautą“ ir jo troškinį bei vienintelę tokią galaktikoje „Vilties vaistinės“ arbatinę ir grikių zrazus. 

Nemokamo žurnalo „Kaunas pilnas kultūros“ ieškokite visur Kaune ir kai kur Vilniuje, taip pat visus numerius rasite ISSUU platformoje.