Žurnalų archyvas

Kaune ir Vilniuje – konferencija apie pilietinę drąsą ir žmogiškumą

22 spalio, 2024, Organizatorių inf. | Naujienos

2024 m. spalio 23-24 dienomis Kaune ir Vilniuje vyks išskirtinė konferencija, organizuojama Sugiharos namų muziejaus ir Švedijos ambasados, skirta išryškinti trijų diplomatų – Chiune Sugiharos, Jano Zwartendijko ir Raoulio Wallenbergo – nepaprastus pilietinės drąsos ir žmogiškumo pavyzdžius. Renginys ne tik primins istorines pamokas, bet ir kvies diskutuoti apie tai, kaip šių didvyriškų asmenybių pavyzdžiai gali įkvėpti mus šiuolaikiniame pasaulyje.

Renginyje dalyvaus Švedijos ambasadorius Lietuvoje Lars Wahlund, žinomas Rusijos literatūros ir istorijos tyrinėtojas istorikas profesorius Bengt Jangferldt (Švedija), Heidelbergo universiteto doktorantė Hikaru Bun (Japonija), J.Zwartendijko išgelbėto Abraomo Liwerio anūkė Arlette Stuip (Nyderlandai) ir kiti garbūs svečiai. Kalbėtojų istorijas lydės klezmerių muzikanto Semmy Stahlhammer atliekami kūriniai.

Čijunė Sugihara. Sugiharos namų nuotr.

„Atsispirdami prieš priespaudą, Sugihara, Wallenbergas ir Zwartendijkas įkūnijo drąsos ir empatijos principus, kurie mums vis dar yra gyvybiškai svarbūs. Jų drąsa primena, kokią didžiulę įtaką vienas žmogus gali turėti net ir pačiais tamsiausiais laikais. Tiek diplomatams, tiek kiekvienam iš mūsų, jie yra pavyzdžiai, rodantys, kad ginti žmogaus teises yra moralinė pareiga net ir didelės rizikos akivaizdoje,“ – pažymėjo Švedijos ambasadorius Lietuvoje Lars Wahlund.

„Man atrodo, kad šie istorijų herojai, apie kuriuos kalbėsime konferencijoje, yra daugiau nei įvykio liudininkai arba dalyviai. Tai žmogiškumo, atjautos, empatijos pavyzdžiai, – pabrėžia vienas iš konferencijos moderatorių dr. Simonas Strelcovas. – Tuo pačiu, tai pasipriešinimo brutalumui simboliai. Kaip sakė S. Wiesenthal, kad blogis klestėtų, pakanka, kad geri nieko nedarytų. Todėl, turime kalbėti ir turime neužmiršti.“

Renginio organizatoriai tiki, kad šių trijų diplomatų – Sugihara, Zwartendijk ir Wallenberg, poelgiai primena apie esminę žmogiškumo vertybę – pagalbą kitiems. „Dabar vis dažniau kalbame apie mus skiriančius dalykus, pamiršdami svarbiausią – pagarbą žmogui ir pastangas kito labui. Seminare norime aptarti trijų šalių diplomatų poelgius, kuomet ateidami iš skirtingų patirčių, šalių bei kultūrų, jie vienodai suvokė žmogiškumo esmę – pagalbą jos reikalingiems, – sako doc. Linas Venclauskas. – Atsispirdami nuo trijų daugiau ar mažiau žinomų diplomatų istorijų kalbėsime ir apie dar neatrastus, teisingiau – jau pamirštus drąsos ir pagalbos atvejus, taip prisimindami, kad kiekvieno mūsų teisingas poelgis gali prisidėti prie gėrio ir susikalbėjimo.“

Konferencija vyks dvi dienas:

Kaune: spalio 23 d., 15:00 val. Ąžuolyno bibliotekoje, Radastų g. 2.

Vilniuje: spalio 24 d., 15:00 val. Litvakų muziejuje, Pylimo g. 4A (1 aukštas).

Renginys vyks anglų kalba. Įėjimas nemokamas.

Konferenciją remia Švedijos institutas.