Žurnalų archyvas

Maršrutas spalio 18–20 dienoms

17 spalio, 2024, Maršrutai, Naujienos

PENKTADIENIS, 10 18

Parodos „Liudas Truikys. Menas yra auka Kosmoso lygsvarai“ atidarymas, 17:00
Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, V. Putvinskio g. 55

Šiais metais minint žymaus lietuvių scenografo Liudo Truikio (1904–1987) 120-ąsias gimimo metines, parodos rengėjai kviečia į šią asmenybę ir jo kūrybą pažvelgti istoriniame ir kultūriniame egiptomanijos, japonizmo estetikos, krikščioniškojo misticizmo, ezoterinių mokymų ir tautinio stiliaus pasaulinių tendencijų kontekste. 

Nemokamai.

Koncertas „Kauno valstybiniam chorui – 55“, 18:00
Kauno valstybinė filharmonija, L. Sapiegos g. 5

Kauno valstybinis choras 1969 m. spalio 23 d. KVCH archyvo nuotrauka

Petro Bingelio suburtas choras per 55-erius kūrybinės veiklos metus surengė daugiau nei 4500 koncertų. Nuo 2021 m. Roberto Šerveniko vadovaujamas choras gimtadienio proga atliks Georgo Friedricho Händelio himnus, kuriuos koncerte palydės du iškilūs Antono Brucknerio kūriniai.

Su bilietais.

Dariaus Petrulio fotografijų parodos „Sulieti pasaulius“ atidarymas, 18:00
Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus galerija „Drobė“, Drobės g. 62

Ar sparčiai augančiame mieste įmanoma išsaugoti ryšį su gamta ir vieniems su kitais? Ieškodamas atsakymo į šiuos klausimus, menininkas Darius Petrulis sugretina du iš pirmo žvilgsnio nesulyginamus pavyzdžius – gyvenimą Kauno Žemųjų Šančių rajone ir Naujojo europinio bauhauzo (NEB) prizu apdovanotoje rezidencijoje „Gleis 21“ – mediniame daugiabutyje, įsikūrusiame moderniame Vienos rajone Austrijoje.

Nemokamai.

Grupės SUBTÌLUS koncertas, 20:00
„OLDMAN Kaunas“, Rotušės a. 20

„Pastaraisiais metais subrendome kaip kolektyvas, išgryninome savo muzikinį stilių, kuriame gyvą skambesį deriname su elektroninės muzikos elementais, suteikiančiais mūsų kūrybai šiuolaikiškumo ir modernumo. Naują grupės skambesį norime užfiksuoti albumo pavidalu. Albumo pavadinimas *BLAST* simbolizuoja mūsų muziką ir pasirodymus – sprogstamą energiją ir ribų peržengimą“, – skelbia grupė.

Su bilietais.

„Sapnas pilvu į viršų (šuo ar žuvis?)“: Mariannos Simnett video darbų vakaras, 20:30
Kauno menininkų namai, V. Putvinskio g. 56

Mariannos Simnett ryškios, drąsios vizualizacijos atskleidžia paslėptas smurto struktūras pasaulyje. Menininkės filmuose persipina erotika, mirtis ir pasąmonė. Nuo „body horror“ iki kino miuziklų – Simnett kūryba balansuoja tarp rimties ir žaismingos ironijos. 

Nemokamai.

Ciklo „Sapnas pilvu į viršų (šuo ar žuvis?)“ metu Ollie Hermansson, vizualaus ir performanso meno kūrėjai/os iš Danijos, kvietė į spalvingą ir kupiną geros nuotaikos „VARDO VAKARĖLĮ“. Vyčio Mantrimavičiaus nuotr.

ŠEŠTADIENIS, 10 19

Festivalis AVANTI. Koncertas „Tolimi-Artimi“,
VDU Didžioji aula, Gimnazijos g. 7

Koncertas skirtas jubiliejų mininčiam Kauno kompozitoriui Giedriui Kuprevičiui. Programoje skambės kūrinys „Šnabždesiai ir Šnarėjimai“, skirtas Kauno styginių kvartetui su multimedija. Kauno styginių kvartetas kartu su pianistu Artur Shutov iš Ukrainos atliks Roberto Schumanno fortepijoninį kvintetą op. 44.

Nemokamai.

„Nepatogus kinas“. Filmas „Ar man čia yra vietos?“ (Is There Any Place For Me, Please?), 18:15
„Romuva“, Laisvės al. 54

„Ar man čia yra vietos?“ dokumentuoja Martinos istoriją. Ją buvęs vaikinas užpuolė rūgštimi – Martina tapo antrąja moterimi, patyrusia tokį žiaurų išpuolį Čekijoje. Po užpuolimo likusi akla, Martina turėjo išmokti gyventi iš naujo. Istorija jautriai atveria Martinos vidinį ryžtą ir stiprybę, sugrąžinusią ją iš tamsos į šviesą.

Su bilietais.

Filmas „Megalopolis“, 21:00
„Forum Cinemas“, Karaliaus Mindaugo pr. 49

Legendinis filmų „Krikštatėvis“ ir „Šių dienų apokalipsė“ režisierius, 5 Oskaro statulėlių laureatas Francis Fordas Coppola sugrįžta į didžiuosius kino ekranus su net 40 metų kurtu, ambicingu mokslinės fantastikos epu.

Fikciniame, Naująja Roma vadinamame mieste plieskiasi konfliktas tarp genialaus architekto Cezario Katilinos (vaidina Adamas Driveris) ir korumpuoto mero Franklino Cicero (aktorius Giancarlo Esposito). Vienas jų siekia utopiško, harmoningo ir taikaus urbanistinio pasaulio, kitas – stabilumo, plieno ir betono. Pažanga ar regresas: ko iš tiesų nusipelno ateities visuomenė?

Su bilietais.

SEKMADIENIS, 10 20

Festivalio „Cantate Domino“ uždarymo koncertas, 15:00
Kauno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia, Aleksoto g. 3

Savaitgalį Kaune sklis chorinės muzikos garsai – kolektyvai  iš Lietuvos, Latvijos ir Čekijos dalyvaus 31-ąjame tarptautiniame chorų sakralinės muzikos festivalyje ir konkurse „Cantate Domino“. Jei nespėsite į atidarymo koncertą penktadienio vakarą, žinokite, kad šeštadienį konkurso pasirodymai vyks Kauno karininkų ramovėje, o sekmadienį galite dalyvauti ir Vytauto bažnyčios vidudienio mišiose. Uždarymo koncerte – išskirtinai Kauno chorai!

Nemokamai.

„Nepatogus kinas“. Filmas „Karinis žaidimas“ (War Game), 15:45
„Romuva“, Laisvės al. 54

2021-ųjų sausio 6 d. D. Trumpo rinkėjai šturmavo Kapitolijų, norėdami jėga perimti valdžią. Tai baigėsi devynių žmonių mirtimis, bet pati valstybė nesugriuvo – iš dalies todėl, kad minia nebuvo nei gerai organizuota, nei pakankamai ginkluota. O jeigu per šiuos rinkimus jie bus kaip tik tokie? Kas gali įvykti kitąkart, vienam kandidatų piktybiškai atsisakant pripažinti pralaimėjimą ir įsakant kariuomenei valdžią perimti ginklu? Jesse Moss or Tony Gerber pasakoja, kaip aukščiausio rango JAV pareigūnai žaidžia simuliacinį žaidimą, kurio tikslas – iš anksto pasiruošti pirmosioms pilietinio karo valandoms.

Su bilietais.

Premjera. Spektaklis „Kartoteka“, 18:00
Nacionalinis Kauno dramos teatras, Laisvės al. 71

Gintaras Varnas. Donato Stankevičiaus nuotr.

„Kartoteka“ – naujas režisieriaus Gintaro Varno spektaklis pagal lenkų poeto bei dramaturgo Tadeuszo Różewicziaus (1921-2014) pjesę. Tai ironiškas spektaklis apie žmogų kryžkelėje, jo ėjimą į save ir bandymą surasti gyvenimo prasmės atramas.

Su bilietais.