Žurnalų archyvas

Maršrutas spalio 7–10 dienoms

6 spalio, 2024, KPK redakcija | Naujienos

PIRMADIENIS, 10 07

Lietuviškų šokių vakaras, 18:00
KMM Tautinės muzikos muziejus, L. Zamenhofo g. 4

Vakaro pradžioje – šokių mokymai, tuomet – vakaronė, kurios metu gros ansambliai „Kauno bandonija“ (vadovai Algirdas Kasperavičius ir Vilius Marma), „Jazminai“, „Šilko stygos“,  muzikantai Albinas Vaškevičius, Deimantas Makrickas, Giedrius Bagdonas, Svajūnas Birgiolas.

Su bilietais.

„Lokys, liūtas ir šakelė“. Filmai „Visa, kas tu esi“ ir „Urbanistinė alegorija“, 18:00
„Romuva“, Laisvės al. 54

Dramoje „Visa, kas tu esi“ . Michael Fetter Nathansky  kuria jautriai šmaikštų, įtemptą ir socialines problemas liečiantį pasakojimą apie įsiplieskiančią meilę bei bandymus atrasti bendrą jos išsaugojimo kalbą. „Urbanistinėje alegorijoje“ savo talentus suvienija menininkų-grandų penketukas – filmą režisavęs duetas Alice Rohrwacher („Chimera“) ir JR („Veidai kaimai“), spektaklio režisierių įkūnijęs L. Carax („Šventieji motorai“), garso takelį sustygavęs Thomasas Bangalteris (pusė „Daft Punk“) ir choreografiją nubraižęs Damienas Jalet.

Su bilietais.

„Pamatyk kine“: „Vėjo nublokšti“ (Gone With The Wind, 1939), 18:15
„Forum Cinemas“, Karaliaus Mindaugo pr. 49

Turite vienintelę pamatyti Holivudo aukso amžiaus simbolį kine. „Vėjo nublokšti“ (Gone with the Wind, 1939) yra ne tik filmas – tai kinematografinis įvykis, kuris suformavo Holivudo aukso amžių ir padarė didelę įtaką kino industrijai. Režisieriaus Victoro Flemingo kūrinys, pastatytas pagal Margaret Mitchell romaną, daugiau nei 80 metų išlieka ne tik epiniu istorijos pasakojimu, bet ir stiprios moters gyvenimo vaizdavimu Pilietinio karo metu.

Su bilietais.

ANTRADIENIS, 10 08

Koncertas „Muzikinės rudens akvarelės“, 15:00
KMM Miko ir Kipro Petrauskų namai, K. Petrausko g. 31

Koncerte skambės kompozitorių V. Kuprevičiaus, G. Kuprevičiaus, K. Kavecko, A. Raudonikio, J. Lechavičiaus, L. Lechavičiaus, N. Brodzky, B. Kaempfert, O. Respighi ir kt. kompozitorių dainos ir romansai.

Koncerte dainuos VDU Muzikos akademijos prof. S. Martinaitytės ir prof. Audronės Eitmanavičiūtės studentai Gabrielė Lekaitė, Mykolas Mikšys, Kristupas Laucius, Liepa Dabriškaitė, Ugnė Stražnickaitė, Ieva Vaivadaitė, Emilija Bagdonaitė, Paulius Katiliavas, Marius Bytautas, Kristupas Bauža. Pianistai Vardan Gyodakyan, Domantė Matulevičiūtė ir prof. Audronė Eitmanavičiūtė.

Nemokamai.

VDU antropologės Juozapos Živilės Mieliauskaitės paskaita, 18:00
Ąžuolyno biblioteka, Radastų g. 2

Paskaitos „Sveikstančių priklausomų asmenų gyvenimas po reabilitacijos: nuo „Alkoholis kaip tavo gyvenimo vagis“ iki „Pasikreipė mano gyvenimas 180 laipsnių kampu“ metu bus pristatomos sveikstančių priklausomų asmenų pasirenkamos socialinio įsitraukimo strategijos, naujai kuriami kasdienybės modeliai ir priklausomybės suformuotos gyvenimo situacijos kaita.

Nemokamai.

„Lokys, liūtas ir šakelė“. Filmas „Architektonas“ (Architecton), 18:30
„Forum Cinemas“, Karaliaus Mindaugo pr. 49

Garsus kino eseistas Viktoras Kosakovskis („Tyliau!“, „Gunda“) šįkart per įspūdingus vaizdus, vesdamas paraleles tarp amžino akmens ir iš jo gaminamo trumpalaikio betono užduoda universalius ir ne tik jį neraminančius klausimus: ar betoninės miestų džiunglės statomos galvojant apie mūsų civilizacijos ateitį; ar ilgalaikės pasekmės nebus katastrofiškos estetiniu ir ekologiniu požiūriu; ar įmanoma ir ar ne per vėlu sugrįžti prie ilgaamžių architektūros vertybių?

Su bilietais.

TREČIADIENIS, 10 09

Parodos „Lietuvos sporto universitetui – 90“ atidarymas, 16:00
Lietuvos sporto muziejus, Muziejaus g. 7

Nemokamai.

Kauno arkivyskupo Kęstučio Kėvalo knygos „Žmogaus širdis sutverta dangui“ pristatymas, 18:00
Ąžuolyno biblioteka, Radastų g. 2

Akordeono muzika, svajonė groti vestuvėse, mezgimas, darbas greitosios pagalbos sanitaru, Sąjūdžio banga ir didysis apsisprendimas. Visa tai telpa Kauno arkivyskupo K. Kėvalo gyvenime, ir juo dvasininkas dalijasi knygoje. Ši knyga – tai nauji ir niekur neskelbti bičiuliški pokalbiai. Kauno arkivyskupą Kęstutį Kėvalą kalbins knygos sudarytojas ir bendraautoris Vytautas Raškauskas. Jų dialogas palies laiko, vilties ir tikėjimo temas.

Nemokamai.

Baltijos ir Šiaurės šalių muzikos festivalio koncertas, 18:00
Kauno valstybinė filharmonija, L. Sapiegos g. 5

„Dirbu tarptautinėje aplinkoje – mano kolegos ir draugai yra iš 20 pasaulio šalių“ – taip savo aplinką pristato dainuojantis, grojantis altu, kuriantis savo kompozicijas Povilas Syrrist-Gelgota. Italų klarnetininkas ir kompozitorius Antonello Timpani didelį dėmesį skiria šiuolaikinei muzikai, yra nenuilstantis klarneto muzikos kūrinių puoselėtojas profesionalų ir mėgėgų kolektyvų tarpe. Gausiai koncertuojančios Lietuvoje ir užsienyje šopenistės Šviesės Čepliauskaitės repertuare ne tik jos mylima romantinės epochos muzikinė literatūra, bet ji dažnai tampa naujų lietuvių autorių kompozitorių kūrinių fortepijonui krikštamote.  Skambės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Edvardo Griego, Povilo Syrrist-Gelgotos, Vitalijaus Neugasimovo, Kjello Marcusseno, Raimundo Martinkėno ir kt. autorių, liaudies dainų, giesmių aranžuotės.

Su bilietais.

Kosmologinė opera „S’Anatomia“, 20:00
Kauno miesto kamerinis teatras, Kęstučio g. 74A

Tai 12-kos dalių kosmologinė opera, kurios muzikinis pagrindas – droninė muzika. Operą sukūrė jaunos kartos kompozitorius Mantvydas Pranulis, kuris jos sukūrimui gavo pirmą kartą įsteigtą M. K. Čiurlionio stipendiją. Kompozitorius reaguodamas į aktualiausias muzikines tendencijas siekia sujungti archajiškumą su inovaciniais muzikiniais ir filosofiniais archetipais. 

Su bilietais.

„Kosmos Theatre“ nuotr.

KETVIRTADIENIS, 10 10

Konferencija „Šiuolaikinė lietuvių literatūra: tarp estetikos, terapijos ir verslo“, 10:00
KK Menų fakulteto Menų akademijos „Pelėdų kalno“ galerija, A. Mackevičiaus g. 27

Mokslininkai ir praktikai analizuos biblioterapijos, literatūros likimo posthumanistinėje eroje, teorinio literatūros apmąstymo, literatūros istorijos pabaigos, grožinio teksto kritikos, jo distopiškumo, leidybos pagrindų kaip mokslo disciplinos ir praktikos santykio, literatūros ir rašytojo tapatybės nūdienoje, leidybos verslo kaip ekonomikos srities, bibliotekininkystės, šiuolaikinio skaitytojo lūkesčių ir kitus klausimus.

Nemokamai.

„Nepatogus kinas“. Filmas „Metų namų šeimininkė“ (Housewife of the Year), 14:00
Ąžuolyno biblioteka, Radastų g. 2 

Šiandien sunku patikėti, kad Airijos televizijoje 1968–1995 m. iš tiesų egzistavo siurrealistinis konkursas „Metų namų šeimininkė“.  Ciaran Cassidy filmas atskleidžia šokiruojantį atotrūkį tarp to, ką žiūrovai matė per televiziją, ir to meto Airijos moterų gyvenimo realybės.

Spalio 8–27 d. tarptautinis festivalis „Nepatogus kinas“ prie ekranų vėl pakvies tikrų istorijų – rinktinės dokumentikos – mėgėjus. Filmus bus galima išvysti ne tik kino ir namų ekranuose, bet ir beveik 300 šalies bibliotekų. Prie šio tinklo prisijungia ir Ąžuolyno biblioteka – jos lankytojai gali žiūrėti festivalio filmus nemokamai.

Nemokamai.

Ekskursija parodoje „Lozoraičiai – vilties diplomatija: šimtmetis valstybės naudai“, 17:00
Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, V. Putvinskio g. 55

Ši ekskursija, kurią ves viena iš parodos kuratorių Kristina Stankaitė – tai daugiasluoksnis pasakojimas apie Lietuvos istoriją, Lozoraičių šeimą ir vieną iš jos narių – Stasį Lozoraitį jaunesnįjį, taip pat sąmoningą jo apsisprendimą su viltimi dirbti dėl savo Tėvynės iki paskutinės gyvenimo dienos.

Su muziejaus lankytojo bilietu.

Tarptautinis kamerinės muzikos festivalis AVANTI. Koncertas „(Ne)girdėta muzika“, 18:00
VDU Didžioji aula, Gimnazijos g. 7

„Meta Piano Trio“ (Marija Pranskutė (smuikas), Deividas Dumčius, (violončelė), Julija Bagdonavičiūtė (fortepijonas)) atliks Beatos Juchnevič, Ryuichi Sakamoto, Luko Butkaus ir kt. kompozitorių muziką.

Nemokamai.

„Lokys, liūtas ir šakelė“. Filmas „Buenos Airių panos“ (Reas), 18:00
„Romuva“, Laisvės al. 54

Ekskalinės, ekskalėjimas, ekscentriški pasirodymai ir ekspresyvios asmenybės – antrajame Argentinos režisierės Lolos Arias pilnametražiame filme susipina karti tikrovė ir saldžios svajonės. Į atkuriamąją dokumentiką įpindama miuziklo elementus, režisierė trina žanrų ribas ir vaizduoja įvairiaspalvį gyvenimą moterų kalėjime – ne tik patirtą smurtą bei baimę, bet ir atrastą meilę, bendruomeniškumą bei džiaugsmą.

Su bilietais.

Kadras iš filmo