English
Žurnalų archyvas

Spalio „Kaunas pilnas kultūros“ – apie mūsų gyvenimų herojus

3 spalio, 2024, KPK redakcija | Mėnesio tema, Naujienos

Ilgėjant vakarams vis lengviau pasinerti į literatūros, kino, dailės, šokio ar muzikos kalbomis pasakojamas istorijas, priartinančias tolimus kraštus ir atskleidžiančias kitų žmonių gyvenimus. Džiugios ar liūdnos, panašios į mūsų ar egzotiškos, kiekviena tokia istorija ko nors išmoko. 

Spalis Kaune – tiesiog tobulas metas ieškoti įkvėpimų biografijose. 34-ąjį kartą grįžtantis šiuolaikinio šokio festivalis AURA, po pertraukos miesto atmintį vėl budinantis „Istorijų festivalis“, viso pasaulio menininkus dominantis Tarptautinis fotografijos ir medijų meno festivalis, budinančią dokumentiką rodantis „Nepatogus kinas“, netylanti muzika filharmonijoje ir kitose koncertų erdvėse – tai vis naujos akistatos su prieš dešimtmečius ir šimtmečius gyvenusiais, o gal paraleliai su jumis šiame pasaulyje vaikštinėjančiais herojais. 

Neretai nutinka ir taip, kad didžiausi herojai gyvena gretimame kambaryje, tik ne visuomet laiku sau tai pripažįstame. Ar visi esame pajėgūs susidoroti su palikimu, didesniu už mus pačius? Ar kiekvienas privalo tęsti tėvų ar senelių pradėtą istoriją? Ar kurdami savo karjerą mąstome apie tai, kaip ją priims, perims ar ignoruos jau mūsų vaikai? Apie tai kalbamės su šio žurnalo herojais – įkvepia ne tik jų tėvai ir seneliai, bet ir jie patys. 

Spalio viršelį iliustravo Robertas Nevecka.


Jurgis ir Ilma Bingeliai spalį parskrenda iš Oslo – Kaune jie pristatys atsiminimų rinkinį „Nepažintas maestro. Petras Bingelis“. Jiems ši knyga tapo raktu į išėjusio tėvelio ir uošvio asmenybę. Šiemet Nacionalinės premijos laureate tapusios Eglės Rakauskaitės gyvenime ir toliau daug naujienų – jos kūrinys įtrauktas į Pompidou centro Paryžiuje kolekciją, o šalia Anykščių gimsta jos tėvui Romualdui Rakauskui dedikuotas „aRRchyvas“. Vokietė fotografė Nina Röder fotografuodama mamą stiprina ryšį su ja, o kaunietė Vytautė Trijonytė kremtasi, kad močiutė sudegino kalną senų fotografijų. Grafikė Aistė Ramūnaitė kviečia į prosenelio namus Žaliakalnyje. Kauno IX forto muziejuje viešėjęs videomenininkas Clemensas von Wedemeyeris atskleidžia, kodėl reikia dirbti ir su sudėtinga istorija. Kauno menininkų namuose savanoriaujanti slovėnė Liucija pristato savo tyrimą, kuriame kalbina Lietuvos menininkes apie tai, kaip joms sekasi derinti kūrybą ir motinystę.

Nemokamo žurnalo ieškokite visur Kaune ir kai kur Vilniuje arba skaitykite internete.