Žurnalų archyvas

Spalis – lietuvių diasporos mėnuo: skelbiamas renginių ciklas

30 rugsėjo, 2024, VDU inf. | Naujienos

Jau ketvirtus metus iš eilės Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) kviečia visą spalio mėnesį aktyviai domėtis lietuvių diaspora – jos istorija, bendruomenių, lituanistinių mokyklų veikla bei diasporos kūrėjų darbais. „Spalis – lietuvių diasporos mėnuo“ – tai renginių ciklas, apjungiantis VDU, kitų organizacijų, institucijų ir pavienių mokslo ir kūrybos atstovų iniciatyvas, susijusias su lietuvių diasporos tematika. 

Šiais metais spalio renginių ciklo ribos netradiciškai platesnės, prasidedančios rugsėjo pabaigoje išeivijos visuomenininkui Liūtui Mockūnui skirtais renginiais ir pasibaigiančios lapkričio pradžioje vyksiančia moksline konferencija, skirta VDU Lietuvių išeivijos instituto veiklos 30-mečiui paminėti. 

Šių metų rugsėjo 30 d. Liūtas Mockūnas švęstų 90 metų jubiliejų. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, jis kartu su žmona Francoise Mockūnas-Puzyna buvo tapęs lietuvių mokslo, sporto bei kultūros veikėjų, atvykstančių stažuotis į Čikagą, globėju. Šia proga universitete organizuojami du L. Mockūno atminimui skirti renginiai: rugsėjo 27 d. mokslinė konferencija „Maištininkai maištininkų laive“, o rugsėjo 30 d., L. Mockūno gimimo dieną, rengiama atminimo popietė Mockūnų erdvėje Vilniuje. 

Savo ruožtu, prieš 30 metų savo veiklą pradėjęs VDU Lietuvių išeivijos institutas šią sukaktį mini kviesdamas į lapkričio 8 d. vyksiančią mokslinę konferenciją „Lietuvių diasporos tyrimai: platėjantys akiračiai ir ateities iššūkiai”. 

Jono Petronio nuotr.

Minėti renginiai kviečia kalbėti apie žmones ir darbus, padėjusius stiprų pamatą šiandieniniam lietuvių diasporos supratimui, jos istorijos ir dabarties tyrimams ir tokiu būdu praplečia spalio mėnesio reginių ciklą. 

Šiais metais „Spalis – lietuvių diasporos mėnuo“ programoje net keturi lietuvių diasporos istoriją, išeivijos kultūros veikėjus menantys dokumentiniai filmai, trys iš jų dar niekada nerodyti Lietuvoje; penkios paskaitos skirtos lituanistinių mokyklų istorijai, egzilio literatūrai, lietuvių diasporos istorijai ir migracijos procesams; Laimos Vincės ir Ramūno Čičelio knygų pristatymai bei susitikimai su Venesuelos lietuviu Gabriel Orentu ir diasporos istorijos tyrinėtoju prof. Egidijumi Aleksandravičiumi. 

Šių metų diasporos mėnesio svečiai – Vokietijos lietuviai, organizuojantys I. Buivydaitės ir J. Herlyn knygos „Atgimusi melodija“ pristatymą, iniciatyvą „Skaitau lietuviškai“ ir Miuncheno lietuvių bendruomenės 80-mečio šventę. „Spalis – lietuvių diasporos mėnuo“ programą vainikuoja Lietuvos mokyklų ir užsienio lituanistinių mokyklų moksleiviams skirtas visą mėnesį vykstantis akronimo lietuvių diasporos tema konkursas „Eiliuojame diasporą“.  

VDU – diasporinis universitetas

Nuo pat 1989 m. VDU veikė ir buvo atpažįstamas kaip diasporinis universitetas. Bene kiekviename fakultete megzti glaudūs ryšiai su lietuvių išeivijos mokslininkais ir kūrėjais bei vykdyti projektai buvo bendro Lietuvos ir išeivijos mokslininkų darbo rezultatas.

Per šį laiką į universiteto bendruomenę įsiliejo tokie pasaulio lietuviai kaip Algirdas Avižienis, Bronius Vaškelis, Liucija Baškauskaitė, Arvydas Žygas, Milda Danytė, Viktorija Skrupskelytė, Algis Mickūnas, Birutė Galdikas, Emilija Sakadolskienė, Romas Vaštokas, Violetta Parutis, Dovilė Budrytė ir daug kitų. Organizuoti lietuvių kalbos ir kultūros kursai, mokymai lituanistinių mokyklų mokytojams, pradėtas vykdyti Baltistikos centrų projektas, vyko vasaros kursai ir stažuočių programa pasaulio lietuviams.

Nuo 2013 m. universitete veikia Pasaulio lietuvių universiteto (PLU) platforma, kurios svarbiomis veiklos kryptimis tapo Lietuvos visuomenei ir pasaulio lietuvių bendruomenei skirta diasporinio ugdymo programa, skatinimas domėtis pasaulio lietuvių istorija, dėmesys pasaulio lietuvių mokslininkų ir tyrėjų išminties sklaidai Lietuvoje, užsienio lietuvių studentams, ugdyti ir ugdytis siekiantiems pasaulio lietuviams.

Augant VDU ir partnerių, skiriančių ypatingą dėmesį lietuvių diasporos reikalams, sinergijai, spalio mėnesio renginių ciklu siekiama ugdyti ir stiprinti suvokimą, kad lietuvių diaspora yra Lietuvos dalis.

Renginio organizatorius – VDU Pasaulio lietuvių universitetas

Renginio partneriai: VDU Lietuvių išeivijos institutas, Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus, Draugija pasaulio lietuviams pažinti, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Ąžuolyno biblioteka.

Plačiau apie iniciatyvą