Žurnalų archyvas

Maršrutas rugsėjo 27–29 dienoms

26 rugsėjo, 2024, KPK redakcija | Maršrutai, Naujienos

PENKTADIENIS, 09 27

Vaizdo instaliacijos „ARTISTS-MOTHERS: Balancing professional art and motherhood“ pristatymas, 16:00-20:00
Kauno menininkų namai, V. Putvinskio g. 56

Tarpdisciplininė tyrėja Lucija Lunder iš Slovėnijos nagrinėja profesionalaus meno ir motinystės sąsajas. Tyrimui įgyvendinti ji susitiko su Lietuvos profesionaliomis menininkėmis, atstovaujančiomis įvairioms meno sritims, pavyzdžiui, tapytojomis, performansų menininkėmis, pianistėmis, tarpdisciplininėmis menininkėmis ir šokėjomis, kurios yra motinos. Jos dalijosi asmenine patirtimi, kaip suderinti šiuos du vaidmenis – menininkės ir motinos.

Nemokamai.

Albumo-monografijos „Kalbėjimas vėjams“ pristatymas, 18:00
Galerija „Meno parkas“, Rotušės a. 27

Eimučio Markūno (g. 1959) kūrybą aprėpti vienoje knygoje vargu ar įmanoma. Ir ne tik todėl, kad jis įvairiaplanis ir įvairiapusis menininkas, kuriantis vitražus, tapybos, grafikos, videokūrinius, piešinius, fotografijas, instaliacijas, objektus, akcijas, o dar ir todėl, kad keblu spėti fiksuoti vis naujus menininko veiklos rezultatus. Tad šios monografijos tikslas – suvokti jo kūrybos originalumą, aprėpiant įvairovę, sąlygotą savitu pasaulio matymu ir prigimtinu asmenybės vitališkumu.


Nemokamai.

20-ojo Kauno miesto simfoninio orkestro sezono pradžios koncertas, 18:00
Kauno valstybinė filharmonija, L. Sapiegos g. 5

Šiam koncertui vakaro dirigentė ir solistė Lera Auerbach parinko ypatingą programą, kurioje susipins austrų genijumi vadinamo W. A. Mozarto, Vienos klasicistinės mokyklos pradininko J. Haydno ir pačios Leros Auerbach kūrinių grožis. Klausytojai kviečiami pajausti virtuoziškai valdomo fortepijono garsų magiją ir puikiai skambančio orkestro dermę.

Su bilietais.

„Suklegos“: Roko Kašėtos ir „Curly Strings“ koncertas, 18:00
Kauno kultūros centras, Vytauto pr. 79

Tarptautinis tradicinio ir šiuolaikinio folkloro festivalis „Suklegos“ apjungia įvairias folkloro modernizavimo kryptis bei kviečia pažinti pasaulio muziką. Žiūrovų lauks dviejų dalių festivalio koncertas, kuriame pirmasis pasirodys Rokas Kašėta su grupe (Lietuva), o koncertą pratęs „Curly Strings” (Estija). Po šio koncerto – folkreivas šalia esančiame „Hoge“.

Su bilietais.

ŠEŠTADIENIS, 09 28

„Kaunas Art Book Fair“, 11:00
Kauno fotografijos galerija, Vilniaus g. 2

Meno kūrėjai, nepriklausomi leidėjai ir spaudėjai, nišiniai knygynai ir visi kiti, neabejingi knygos menui, paskutinį rugsėjo savaitgalį būriuosis 6-ojoje Kauno meno leidinių mugėje. Išduosime, kad tai puiki vieta iš anksto išspręsti kalėdinių dovanų klausimą. Programoje – ir pristatymai, diskusijos, paroda, muzika.

Nemokamai.

 Andriaus Staniulio nuotr.

M. Žilinsko gimtadienis, 15:00 / 18:00
Nacionalinis M. K. Čiurlionio muziejus ir M. Žilinsko dailės galerija

Įtakingam Lietuvos Respublikos valstybės tarnautojui, visuomenininkui, sumaniam verslininkui, garsiam kolekcininkui ir meno mecenatui Mykolui Žilinskui rugsėjo 29 d. sukaktų 120 metų. Muziejaus muzikos salėje vyks M. Žilinsko jubiliejinio gimtadienio paminėjimas. Jame – dr. Ramintos Lampsatytės atsiminimai apie pažintį su visuomenininku, pasakojimai apie jo gyvenimą ir judviejų bendradarbystę. 18 val. mecenato gimtadienio renginius pratęs filmo „Šimtmečio kontrabanda. Paskutinis reisas“ (rež. Gražina Sviderskytė, 2004) peržiūra, vyksianti Mykolo Žilinsko dailės galerijos kino salėje.

Nemokamai.

Filmas „Substancija“ (The Substance), 20:15
„Romuva“, Laisvės al. 54

Blėstanti aerobikos šou žvaigždė Elizabet sulaukia paslaptingo pasiūlymo išbandyti naują, revoliucinį produktą – „Substanciją“. Ląsteles replikuojantį preparatą, sukuriantį jaunesnę, gražesnę ir tobulesnę žmogaus kopiją. Pradėjus jį vartoti tereikės laikytis vienos taisyklės – dalintis laiku. Septynios dienos tau, septynios naujajai tavo versijai. Taip gimsta patrauklioji, jaunatve trykštanti Sju. Tačiau dviejų, viena sąmone besidalijančių moterų egzistavimas greitai pradeda kelti nepageidaujamas pasekmes.

Su bilietais.

SEKMADIENIS, 09 29

Nemokamas muziejų lankymas
Įvairios vietos

Nuo 2019 metų sausio 1 d. kiekvieną paskutinį mėnesio sekmadienį nemokamai galima lankyti Kultūros ministerijai pavaldžių muziejų nuolatines ekspozicijas. Kauno muziejų, kurie dalyvauja šioje iniciatyvoje, sąrašą rasite čia.

Diskoteka Kęstučiui Navakui, 13:00
Maironio lietuvių literatūros muziejus, Rotušės a. 13

Kęstučio Navako bičiuliai tikrai žino, kad ši daugiasluoksnė asmenybė turėjo daug aistrų ir viena jų buvo muzika. Visai neperdedant galime teigti, kad Navakas buvo tikras melomanas, amžininkai prisimena ir jo diskotekas, rengtas, pavyzdžiui, „Šiaurės vasaroje“. Išlydėdami rašytojui skirtą parodą „Mes silpnesni už daiktus“, kviečiame į dar vieną diskoteką – tik nebe paties rašytojo, o jam skirtą.

Nemokamai.

Pasivaikščiojimas labirinte su kuratore Marija Repšyte, 16:30
Nacionalinis M. K. Čiurlionio muziejus, V. Putvinskio g. 55

Paroda labirinte – tai kuratorės Marijos Repšytės įkurtos skaityklos / knygyno „12:15 Reading Room“ idėjų ir meno kūrinių – knygų per(si)kėlimas į Nacionalinį M. K. Čiurlionio dailės muziejų. „Pasivaikščiojimo metu bus atverčiamos meninink(i)ų knygos ir leidiniai. Sakoma, kad labirinte vaikščioja vaizduotė, o susitikti – tai žiūrėti į dalykus, kurių iki galo nesupranti“, – rašoma kvietime.

Nemokamai.

„Išeities taškas“: gatvės spektaklis „Beton Beton I Love You“, 18:00
Savanorių pr. 350 šalia „Admiral Club“

„Vakarais skambanti muzika, kurios niekur daugiau pasaulyje neišgirsi. Ji naktyse, toje beorėje tamsoje, kur laikas slenka kitaip. Kur būsenos kinta ir keliauja laiku. Į praeitį – iš kurios girdžiu šauksmus savo kadaise pamestų dalių. Išbarstytų šaligatviuose, laiptinėse, apleistuose pastatuose, pirmame bučinyje, cigaretėje, nusivylime, sulaužytoje draugystėje, praradime“, – rašoma festivalį uždarančio spektaklio anotacijoje.

Nemokamai, su registracija.