Žurnalų archyvas

Kauno fotografijos galerijoje – su knygynu  „Six Chairs Books“ organizuojama meno leidinių mugė 

26 rugsėjo, 2024, Organizatorių inf. ir nuotr. | Naujienos

Jau šį savaitgalį, rugsėjo 28–29 d., Kauno fotografijos galerija ir „Six Chairs Books“ visus meno leidinių mylėtojus, kūrėjus ir palaikytojus kviečia į šeštą kartą Kaune vyksiančią meno leidinių mugę „Kaunas Art Book Fair“. Šiemet Kauno fotografijos galerijoje leidinius pristatys per 20 leidėjų, menininkų bei knygynų, vyks pokalbiai su grafinio dizaino kūrėjais, naujų knygų pristatymai, kūrybinės dirbtuvės vaikams bei knygyno „BOOKS at“ kuruojama Olandų serijinės fotografijos leidinių paroda.

„Kaunas Art Book Fair“ vadovė Gabrielė Arlauskaitė sako, jog šiemet mugė toliau tęsia savo tradicijas, tačiau įsileidžia ir naujovių: „Pritraukiame vis naujų dalyvių, ypač džiugu matyti naujus išstojimus ir besikuriančias iniciatyvas. Šių metų edukacinę programą vėl kuruojame kartu su šiuolaikinio meno knygynu „Six Chairs Books“. Knygyno indėlis padeda šiai mugei palaikyti siekiamą šviečiamąją funkciją, renginiais ir paskaitomis edukuoti visuomenę apie meno knygų leidybos lauko subtilybes.“

Visą šeštadienį ir sekmadienį mugės lankytojai galės sutikti ir leidinius įsigyti pas „Hands on Press“, Kauno fotografijos galeriją, Oną Vidūnaitę, „Kai Gerai“, Ingą Skripką, Ingą Armonaitę, Lietuvos kultūros tyrimų institutą, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungą, Laimą Numavičę, Dalią Bieliūnaitę, Lietuvos nacionalinį dailės muziejų, Vilniaus Dailės akademijos Kauno fakulteto Grafikos katedrą, Justiną Česnauskaitę, Nacionalinį M. K. Čiurlionio dailės muziejų, Margaritą Musytę, Mariją Puškovaitę, knygyną „Kolibris“, žurnalą „Nemunas“, „Artseria“, „Žalias kalnas“, „Arklys“ ir „Six Chairs Books“.

Edukacinė programa: nuo fotografijos leidinių parodos iki pokalbių su kūrėjais

Daug įdomių ir kūrybiškų akimirkų šiemet visai šeimai padovanos „Kaunas Art Book Fair“ edukacinė programa. Pasak jos kuratorės Justinos Zubaitės-Bundzės, šiais metais pagrindinis dėmesys teikiamas pašnekesio formatui – manoma, kad pokalbiuose geriausiai atsiskleidžia kūrėjų balsai, patirtys, jie suteikia galimybę išgirsti anksčiau nepasakotas istorijas, paklaidžioti kūrybinio proceso vingiais, geriau pažinti įkvepiančius meno kūrinius ir stalčiuose gulinčius kūrybinius eskizus. Ypatingas dėmesys bus skiriamas ir grafinio dizaino kūrėjams – pokalbiai su jais, tikimasi, smalsiems lankytojams padės geriau pažinti jų praktikas, santykį su šiuolaikinio meno kontekstu, juos įkvepiančiais dizaino istorijos pavyzdžiais. 

„Sekmadienį taip pat pasitiksime specialiai mugei sudarytą ir išleistą jau antrąją menininkų piešinių spalvinimo knygelę „Burnakojo akis“, kurioje spausdinamos menininkų sukurtos iliustracijos, eskizai, užrašai ir eksperimentiniai piešiniai“, – pasakoja J. Zubaitė-Bundzė.

Abi mugės dienas mugės erdvėje veiks Olandų serijinės fotografijos leidinių paroda, kuruota olandų „BOOKS at“. Daugiau nei penkiasdešimt metų apimanti nedidelė kolekcija, atsiradusi pradėjus domėtis konceptualia olandų kraštovaizdžio fotografijos istorija, pateikiama kaip pasiūlymas menininkams ir leidėjams, besidomintiems patikrintomis pasikartojimo ir trukmės technikomis, susijusiomis su kraštovaizdžio vaizdavimu. 

Šeštadienio popietę pradės Ingos Skripkos knygos „Mano močiutės rankdarbiai leido geriau ją pažinti“ pristatymas, kuriame autorę kalbins mados žurnalistė Deimantė Bulbenkaitė. Ši knyga – tai viena iš nuo 2021 m. I. Skripkos vykdomo meninio tyrimo, skirto kultūriniam audimo praktikų paveldui ir šiuolaikinėms austinio divono interpretacijoms, dalis. Iškart po jo vyks pokalbis su menininke Jone Miškinyte. Dažniausiai su kultūros įstaigomis ir menininkais bendradarbiaujanti kūrėja ieško grafikos dizainerio vaidmens dirbant su parodomis, o paskutiniu metu jos galvoje daug minčių apie laiko nelinijiškumą ir atminties iliuzijas. 

Į pokalbį su dviejų paskutinių Lietuvos paviljonų Venecijos meno bienelėse grafinio dizaino kūrėju,  Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) vizualinės kalbos formuotoju Vytautu Volbeku pakvies J. Zubaitė-Bundzė. 

Šeštadienį vyks ir Valentino Klimašausko knygos „Telebodies. Bleeding Subtitles for Postrobotic Scenes“ pristatymas kartu su autoriaus slide-show. Fiktokritiniai „Telekūniai“ (angl. Telebodies. Bleeding Subtitles for Postrobotic Scenes, Milan: Mousse Publishing, 2024) analizuoja nestabilius ryšius tarp meninės artikuliacijos, meno sistemų ir kultūros darbuotojų vaidmenų Artimosios dabarties automatizacijos, dezinformacijos ir postrobotinės estetikos kontekste. 

Pirmąją „Kaunas Art Book Fair“ dieną uždarys dūzgės, kuriose gros grafikos dizaineriai.

Sekmadienį – užsiėmimai vaikams

Antrąją mugės dieną mažieji „Kaunas Art Book Fair“ lankytojai kviečiami į antrosios KABF spalvinimo knygelės „Burnakojo akis“ pristatymą – čia visų susirinkusiųjų lauks tortas, o iškart po jo – knygos „Penelapė Pasaulio Krašte“ pristatymas bei kūrybinės dirbtuvės 5-10 m. vaikams su autore Egle Ratkelyte-Byliene. Jų metu autorė kartu su vaikais skaitys knygą, aiškinsis jos sukūrimo paslaptis, svajos apie savąją kelionę ir mėgins parašyti laišką iš Pasaulio Krašto. 

Į dar vienas kūrybines dirbtuves 4-6 m. vaikams pakvies iliustruotoja Dalia Bieliūnaitė. Knygos „Meškutis Baltas“ pristatyme ir užsiėmime vaikams menininkė dalinsis pačia didžiausia išmintimi, paslėpta raštuose, ir kartu su vaikais dėlios senuosius Baltų ženklus iš spalvoto popieriaus. 

Tuo pat metu vyresnieji mugės lankytojai galės dalyvauti knygos „Pakui Hardware and Marija Teresė Rožanskaitė. INFLAMMATION“ pristatyme, kuriame dalyvaus sudarytojas Valentinas Klimašauskas ir dizaineris Vytautas Volbekas. Kaip teigia tekstų autoriai, bendras Rožanskaitės ir „Pakui Hardware“ kūrybos pristatymas sujungia veikiančiuosius, aplinkas ir krizių akimirkas, kad pasiūlytų metabolinę pusiausvyrą ir „atvėsintų“ liepsnojančius žmogaus ir planetos kūnus.

Edukacinę mugės programą uždarys kuratoriaus, kultūros darbuotojo Edvino Grinkevičiaus pokalbis su grafikos dizainere Inga Navickaite-Drąsute. Kūrėją dizaino procese domina leidinio idėjos, medžiagiškumo ir spaudos technikos sąveika, o per visą kūrybinį laikotarpį ji vis dar nėra parengusi elektroninės knygos maketo.

Mugė ir jos renginiai atviri ir nemokami visiems. Renginys prieinamas judėjimo negalią turintiems asmenims. Renginiai vyks lietuvių kalba.

„Kaunas Art Book Fair“ organizuoja Kauno fotografijos galerija, edukacinę programą kuruoja „Six Chairs Books“. Renginį iš dalies finansuoja Kauno miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba. Renginį remia UAB „Reklamos arka“, „AON“, UAB „Kopa“.

Daugiau informacijos apie dalyvius ir programą www.kaunasartbookfair.com