Žurnalų archyvas

Maršrutas sausio 17–20 dienoms

16 sausio, 2022, KPK redakcija | Maršrutai, Naujienos

Primename, kad nuo sausio 17 d., siekiant suvaldyti itin greit plintančios koronaviruso atmainos Omikron plitimą, visi vyresni nei 6 metų amžiaus žiūrovai ir dalyviai bei renginį aptarnaujantis personalas privalo viso renginio uždarose erdvėse metu dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio respiratorius, priglundančius prie veido ir visiškai dengiančius nosį ir burną (daugiau informacijos). 

PIRMADIENIS, 01 17

KMN 50: Paroda „Gyvi Namai“, 11:00–19:00
Kauno menininkų namai, V. Putvinskio g. 56

Kauno menininkų namuose (KMN) veikia paroda, skirta paminėti įstaigos 50-ies metų veiklos jubiliejų.

Gandai ir gyvi liudijimai mena po KMN vilos stogu vykusį audringą gyvenimą, kurio fragmentai liko išsibarstę to meto žiniasklaidoje, menininkų ir KMN buvusių bendradarbių atmintyje. Parodoje skleisis pasakojimai tiesiogiai susiję su KMN erdvėmis ir jų praeities funkcijomis.

Parodoje išgirsite Virginijos Kochanskytės, Arūno Kulikausko, Aldonos Keturakienės, Justino Kalinausko, Roberto Černiausko, Petro Venclovo pasakojimus.

Parodos architektė – Gabrielė Černiavskaja.

Knygos „LSSR KGB ideologija, politika ir veikla 1954–1990 m.“ pristatymas, 18:00
Kauno apskrities viešosios bibliotekos feisbuko paskyra

Knygos autorė, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro darbuotoja, tyrėja dr. Kristina Burinskaitė nuo 2005 m. tyrinėja LSSR KGB veiklos metodus, ypač daug dėmesio skiria psichologinio ir manipuliavimo viešąją nuomone poveikio priemonėms. Šia tema yra paskelbusi mokslinių straipsnių, skaičiusi pranešimų tarptautinėse konferencijose Lietuvoje ir užsienyje.

Dr. K. Burinskaitė papasakos, kokiais nusikaltimais, ligomis, amoraliu elgesiu buvo kaltinami tie, kuriuos siekta neutralizuoti, nutildyti. Kokios priemonės taikytos 7–8 dešimt. neformalų, tikinčiųjų bendruomenėms, intelektualams, išeiviams. Kaip lengva žongliruoti žmogaus reputacija ir kaip sunkiai nuplaunamos dėmės, o vieša nuomonė ir valdžios įsakymai – visagaliai.

Filmas „King’s Man. Pradžia“, 21:40
„Forum Cinemas Kaunas“, Karaliaus Mindaugo pr. 49

Prieš šešerius metus kino gerbėjams buvo pristatyta „Kingsman“ slaptoji šnipų tarnyba, kurios misija – gelbėti pasaulį nuo piktadarių ir užtikrinti besitęsiančią taiką. Vis dėlto iki šiol nebuvo žinoma nuo ko viskas prasidėjo… Naujasis filmas nukels žiūrovus į pačios pirmos pasaulyje nepriklausomos žvalgybos agentūros priešistorę ir atskleis jos kilmę.

Pagrindinius vaidmenis šįkart atlieka Ralph Fiennes, perimantis pirmtako mentoriaus Colin Firth rolę, bei Harris Dickinson, vaidinantis šnipų mokyklos naujoką vardu Trust, pasirodantis vietoje Taron Egerton ankstesniuose „Kingsman“ filmuose.

Režisierius Matthew Vaughn, režisavęs „Iksmenai: pirma klasė“ bei pirmuosius du „Kingsman“ franšizės filmus, netolimoje ateityje ketina pristatyti ir ketvirtąjį, visą šnipų istoriją užbaigsiantį filmą.

ANTRADIENIS, 01 18

Architekto-dailininko Jono Lukšės grafikos darbų paroda „Senamiesčio istorijos, meno ir kultūros paveldo vertybės“, 11:00–19:00
Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Meno ir muzikos skyrius, A. Mapu g. 18

Daug patirties paveldosauginėje veikloje turintis autorius piešiniais siekia atskleista Kauno senamiesčio kultūros paveldo visumą. Tai – istorijos ir architektūros paminklai nuo gotikos iki modernizmo, tai – meno kūriniai išryškinantys miesto istoriją ir iškilias asmenybes. Autorius siekia, kad vaizduojami objektai, kaip ir jų piešiniai, išliktų naudingi istorinėje atmintyje.

J. Lukšės piešinys

Artūro Slapšio privačios kolekcijos parodos „Bendravimas“ atidarymas, 17:00
Kauno kultūros centras, Vytauto pr. 70

Metus KKC pasitinka su Artūro Slapšio privačios kolekcijos paroda „Bendravimas“. Parodos ekspozicijoje menininkas pristato šiuolaikinių Kauno dailininkų tapybos darbus. Kolekcijoje kurią sudaro virš 40 tapybos ir grafikos darbų dominuoja realizmas, impresionizmas, abstrakcija, simbolizmas.

„Man asmeniškai patinka įvairių krypčių menas, todėl kolekcijoje yra ir tapyba, ir grafika, ir pastelės. Visi kūriniai yra žymių Kauno menininkų. Tai nuoširdūs, draugiški ir, be abejo, talentingi žmonės. Esu jiems dėkingas. Be meno, mano galva, pasaulis būtų daug skurdesnis“, – sako kolekcininkas.

Vakaras su „Kauno Žvėries“ pasakomis
Namai

Jeigu dar nesate pažįstami su Kauno Žvėrimi, Kauno Karalaite, nieko negirdėjote apie po mumis plytintį Požeminį Kauną, iki sausio 22 d., kuomet Kaune įvyks „SUKILIMAS: Europos kultūros sostinės titulo metų atidarymas“, dar yra šiek tiek laiko. Skubėkite perklausyti Kauno Žvėries pasakų knygą, o tada jau visi kartu keliausime žaidinti Kauno Žvėries.

Audio knyga nugulė „Kaunas 2022“ grojaraščiuose „Youtube“ ir „SoundCloud“ platformose. Surasti padės grotažymė #kaunozveris.

Pasakas skaito ir rašo Rytis Zemkauskas.

TREČIADIENIS, 01 19

Ciklo „Lietuvos universitetui – 100“ paskaita „Dirbtinis intelektas – mitai ir tikrovė“, 18:00
KTU „Santakos“ slėnis, K. Baršausko g. 59

Atviri universitetai – tai Lietuvos universiteto šimtmečiui paminėti skirti visuomenei atviri renginiai, kuriuos organizuoja Kauno technologijos (KTU), Lietuvos sveikatos mokslų (LSMU) ir Vytauto Didžiojo (VDU) universitetai.

Sausio mėn. pradedamas atvirų paskaitų ciklas – kiekvieną mėnesį vis kitame universitete vyks susitikimai su mokslininkais, architektais, politologais, istorikais ir kitomis asmenybėmis, įkvepiančiomis savo veikla bei įžvalgomis.

Pirmąją paskaitą ves KTU Dirbtinio intelekto centro vadovė Agnė Paulauskaitė-Tarasevičienė.

Būtina išankstinė registracija: https://forms.gle/dWc1jwtVetMLC1vy9

„Šviesos ratai“, 19:30
Įvairios vietos

Įžanga į kultūros sostinės metus įsižiebs atokiausiose Kauno rajono seniūnijose ir ugningais žingsniais pasieks miesto centrą. Šie meniniai akcentai – šaukliai, kviečiantys budinti Kauno Mitinį Žvėrį. Vietos gyventojai kviečiami prisijungti prie Mitiniam Žvėriui dedikuotos muzikinės perkusijos miniatiūros ir atlikti ją kartu su profesionaliais muzikantais. Tereikia atsinešti skambančių daiktų, kurių kiekvienas ras namuose – tinka net puodai ir kibirai! Įžanginiuose renginiuose chorai ir ansambliai kvies susitelkti bendram Kauno Mitinio Žvėries žadinimo ritualui, o ypatingas akimirkas nutvieks paslaptingi šviesų ir ugnies šou (dalyviai: Arkadijus Gotesmanas, „Ritmas kitaip“, „Viduramžiai.lt“). 

Trečiadienį „Šviesos ratai“ vyks Vandžiogaloje, Čekiškėje ir Piliuonoje. Ketvirtadienį – Garliavoje, Akademijoje, Domeikavoje. Penktadienį renginiai pasieks Kauno miestą ir aplankys Petrašiūnus, Aleksotą, Šilainius.

Viduramžiai.lt nuotr.

KETVIRTADIENIS, 01 20

Ekskursija „Bibliotekos lobynai“, 18:00
Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka, Laisvės al. 57

Vinco Kudirkos viešoji biblioteka – viena seniausių savivaldybių viešųjų bibliotekų Lietuvoje, turinti itin turtingą istoriją. Nuo įkūrimo 1925 m. iki šių dienų biblioteka augo ir keitėsi, keliavo iš vienų patalpų į kitas, kol galiausiai 1960 m. įsikūrė šalia Laisvės alėjos fontano. Šiame pastate tarpukariu veikė brolių Jono ir Juozo Vailokaičių bankas, kurio unikalūs akcentai išlikę iki šių dienų.

Ekskursijoje susilieja dvi istorijos – pastato ir bibliotekos, o pasakojimus papildo eksponatai, menantys laikus, kai klestėjo Ūkio bankas, mieste buvo steigiamos bibliotekos ir gyveno šias istorijas kūrusios asmenybės.

Registracija į ekskursiją telefonu (8 37) 20 64 14 arba el. paštu aptarnavimoskyrius@kaunas.mvb.lt.

Premjera: šokio spektaklis „Pakankamas atstumas“, 19:00
Kauno miesto kamerinis teatras, Kęstučio g. 74A

Šokio trupė „Nuepiko“ ir Kauno miesto kamerinis teatras pristato šokio spektaklį „Pakankamas atstumas“. Tai judesį vykstantis dviejų kūnų ir asmenybių – Ar8no Mozūraičio ir Adrian Carlo Bibiano – dialogas apie tai, kas verčia nepaliaujamai suktis visą mūsų socialinį pasaulį: betarpiškumą ir atsiribojimą, priklausomybę ir išsilaisvinimą, visa apimantį dualumą, kuriame ryšys neįmanomas be atstumo, o atstumas gimsta ryšyje. Šokio spektaklis žiūrovus kviečia į savirefleksijos erdvę, nepiršdamas atsakymų ir keldamas klausimą, kaip didžiulio socialinio triukšmo laike išlaikyti mus bei mūsų santykius kuriantį, auginantį, o ne griaunantį atstumą.

Šis spektaklis – Kauno miesto kamerinio teatro kartu su „Kaunas 2022“ vykdomos Jaunųjų prodiuserių ugdymo programos dalis ir 2021 metų jaunimo teatro festivalio „Išeities taškas“ laureatas.

„Videogramos“. Filmo „Prieš užgęstant šviesai“ peržiūra, 19:00
Kauno menininkų namai, V. Putvinskio g. 56

Šis spalvingas plakatų, žurnalų viršelių, archyvinės medžiagos, džiazo muzikos ir komiksų koliažas žiūrovus nukelia į 8-ojo dešimtmečio Maroko meno sceną, regimą iš pačių menininkų ir aktorių perspektyvos. Daugelis jų atsidūrė kalėjime arba dingo be žinios. Cenzūros ir priespaudos aukoms skirtame filme „Prieš užgęstant šviesai“ – energingai sumontuoti fragmentai prisimenant jaudinantį metą, galiausiai nutildytą represinės karaliaus Hasano II valdžios. Dabar, ir vėl rodant šiuos vaizdus, ano meto liepsnos šviesa trumpam atgyja.

Maroke sukurtą Ali Essafi filmą pristatys videomeno, menininkų filmų ir judančių vaizdų praktikų festivalio „Videogramos“ programos sudarytojas Karolis Žukas.

„Gyvas garsas“: KastisVai, 20:00
Baras „Godo“, Laisvės al. 89

„Gyvas garsas“ grįžta į „Godo“ svetainę, kur sutiksime kauniečiams gerai pažįstamą KastisVai. Jei Laisvės alėja nėra svetimas maršrutas kasdienoje, nesvetimas ir KastisVai balsas, jo grojamos autorinės ir legendinių atlikėjų dainos. Kviečiame lengvam ir gyvam vakarui su bičiuliu pašonėje ir jaukia daina ausyje.