Žurnalų archyvas

Maršrutas lapkričio 19–21 dienoms

18 lapkričio, 2021, KPK redakcija | Maršrutai, Naujienos

PENKTADIENIS, 11 19

Dominyko Sidorovo paroda „Pabaisa“, 11:00 – 18:30
Galerija „Meno parkas“, Rotušės a. 27

Kq tik įvyko „Jaunojo tapytojo prizas“ apdovanojimai. Jau tryliktus metus vykstantis konkursas sulaukia didelio jaunųjų Lietuvos, Latvijos ir Estijos menininkų dėmesio. Šiemet tarptautinė komisija geriausiu jaunuoju tapytoju Baltijos šalyse paskelbė Dominyką Sidorovą! Metas skuosti į „Meno parką“ pamatyti vos ketvirtadienį čia atidarytos jo parodos „Pabaisa“.

„Pabaisa“ yra šviežias skyrius. Tiksliau, skyriaus pradžia menininko kuriamame „Daiktų manifeste“. Šis manifestas – D. Sidorovo projektas, jungiantis jo kūrybą apie daiktus ir žmones.

Audiovizualinė paroda „Gyvi namai“, 19:00
Kauno menininkų namai, V. Putvinskio g. 56

Gandai ir gyvi liudijimai mena po KMN vilos skliautais vykusį audringą gyvenimą, kurio fragmentai liko išsibarstę to meto žiniasklaidoje, menininkų memuaruose ir amžininkų atmintyje. „Visus šiuos metus rinkome ir lipdėme nuogirdas, faktus ir prisiminimus, kad galėtume su jumis pasidalinti turtinga 50-ies metų KMN istorija“, – rašoma kvietime.

Ekskursija Kauno tvirtovės I forte, 19:00
Šiltnamių g., Noreikiškės, Kauno raj.

Kaip jau žinome, visas Kaunas apjuostas fortų žiedu. Dar XIX amžiuje tai buvusi viena svarbiausių Rusijos imperijos tvirtovių. Ryškiausias ir bene labiausiai atpažįstamas simbolis – Kauno Soboras, žymėjo tvirtovės statybų pabaigą ir tapo jos simboliu. Tarsi žiedlapis, aplink kurį kelių kilometrų spinduliu išsidėstė Kauno fortai.

Apžvalginės ekskursijos metu Kauno tvirtovės I forte aplankysime kareivines, vidinį kiemą, patyrinėsime šiemet atvertas naujas erdves, kur sprogimo jėga suardė forto kareivinių skliautus. Iš viršaus tai 12 metrų skersmens krateris, kurį paliko iš 1 km aukščio kritęs ir 800 kg svėręs sviedinys, o iš kareivinių vidaus – atsiveria dangus. Šioje vietoje veikia Architekto Manto Maziliausko archiskulptūrinė erdvės kompozicija „Pa(si)matymas“, apsupta šviesos, sviedinio paliktame krateryje.

Registracija: https://forms.gle/1D5LphTbphjhQuMLA

ŠEŠTADIENIS, 11 20

„Kinas kaip terapija“: „Triumfas“, 16:00
Kauno kultūros centras, Vytauto pr. 79

Kino terapijos seansą pristatys psichologė, sisteminės porų ir šeimos psichoterapinės mokyklos atstovė Ramune Ramanauskienė, dirbanti Psichologinės paramos ir konsultavimo centre bei Kauno rajono pedagoginėje psichologinėje tarnyboje, konsultuojanti tarpusavio santykių, šeimos, konfliktų, vidinių išgyvenimų ir kitomis temomis.

„Triumfo“ siužeto verpetuose – Etjenas, talentingas, bet vargstantis aktorius, nusprendžiantis suorganizuoti teatro dirbtuves kalėjime, kurių tikslas – pastatyti spektaklį pagal įžymiąją pjesę „Belaukiant Godo”. Visų nuostabai pasirodymas sulaukia itin didelio pasisekimo, dėl to kaliniams išduodamas leidimas pasirodymus organizuoti už kalėjimo ribų. Turo metu Etjenas užmezga itin artimą ryšį su spektaklio trupe, kurios likimas bus nuspręstas per paskutinį pasirodymą Paryžiuje.

Kino terapijos seansų ciklas yra projekto „Istrigę celiulioide — kinas kaip socialinės integracijos priemonė“ dalis, kuris finansuojamas iš Europos regioninės plėtros fondo „Interreg“ lėšų.

Mindaugo Lukošaičio paroda „Gyvenimai. Vandžiogala“ ir susitikimas su autoriumi, 16:00
Vandžiogalos laisvalaikio salė, Parko g. 6, Vandžiogala, Kauno raj.

Mindaugas Lukošaitis savo piešinių parodą kūrė tyrinėdamas Vandžiogalos miestelio gyvenimą ir vietos dvasią – kraštovaizdį, istoriją ir žmones. Meistriškais pieštuko judesiais menininkas sukūrė savotišką Vandžiogalos piešinių dienoraštį, pripildytą autentiškų vietos fragmentų ir menininko vaizduotės reginių. Viską pamatyti ir net išgirsti kviečia „Kaunas 2022“ programa „Atminties biuras“.

Dailininką kalbins žurnalistė Kotryna Lingienė. Renginį lydės Gintauto Gascevičiaus muzikinis performansas.

Į Vandžiogalą galite vykti kartu su „Kaunas 2022“ – daugiau informacijos rasite čia.

Koncertas „Ąąąąąąžuolissimo! #60“, 18:00
Kauno valstybinė filharmonija, L. Sapiegos g. 5

60-metį švenčiančio Kauno pučiamųjų orkestro „Ąžuolynas“ gimtadienio koncerte – Richardo Wagnerio, Philipo Sparke’o, Erico Whitacre’io kompozicijos ir speciali Raimundo Martinkėno premjera – pagal Vytauto Mačernio tekstą parašytas kūrinys „Songs for Myself“. Naująjį kūrinį atliks Giedrius Prunskus (baritonas), koncerte kartu su legendiniu Kauno kolektyvu pasirodys ir jaunosios kartos solistė Dovilė Kazonaitė (sopranas).

SEKMADIENIS, 11 21

Opera vaikams „Guliverio kelionės“, 12:00
Kauno valstybinis muzikinis teatras, Laisvės al. 91

Teatro archyvo nuotr.

Kompozitorė Zita Bružaitė šį spektaklį vadina „opera vaikams ir muzikine kelione suaugusiems“. Naujas muzikinis sceninis kūrinys kuriamas Jonathano Swifto satyrinio romano motyvais, pagal poetės ir dramaturgės Daivos Čepauskaitės eiliuotą tekstą. Kompozitorei buvo svarbu kūrinyje pabrėžti kelionės prasmę – ji turi kelias linijas: nuotykių, laikmečio/stiliaus ir lengvų aliuzijų į geografines trajektorijas – Anglija ir ne Anglija. Šioje operoje vaikams girdime jau atpažįstamą Z. Bružaitės muzikinę kalbą, kurioje ji lengvai jungia ir gretina nuosaikų modernizmą su džiazo, baroko ar folkloro elementais.

Monospektaklis „Laiškai“, 18:00
Kauno miesto kamerinis teatras, Kęstučio g. 74A

Trijų renginių ciklo „Atminties kelias: Vytauto Mačernio stotelės“ muzikinis spektaklis „LAIŠKAI“ skirtas poeto gimimo 100-mečiui paminėti. Programos premjerą atliks Kauno nacionalinio dramos teatro aktoriai Saulius Čiučelis ir Saulius Bagaliūnas kartu su Kauno muzikos ansamblio „AINIAI” muzikos atlikėjais.

Poeto laiškai sužadėtinei Bronei Vildžiūnatei – tarsi laivai, kurie plaukia į vieną pusę. Negrįžtant, be atsako… Šviesūs, persmelkti meile, su nuotaikingomis istorijomis ir santykiu į skirtingas aplinkas. Jose sukasi mylimoji, šeimos nariai ir pažįstami, literatūra, kelionės Lietuvoje. Taip pat ir vidiniai monologai, žaižaruojantys turtingomis žodžio ir emocinėmis kreivėmis.

„Laiškai“ – tai intymus išsikalbėjimo aktas, kuriame susitinka Poetas pats su savimi… Ryškias ir garsiai artikuliuotas Poeto mintis (aktorius Saulius Čiučelis) dabarties šviesoje keičia matinis ir mąslus prisiminimų fonas: atklystantis iš praeities, tačiau apgaubtas nuojautų ateičiai (aktorius Saulius Bagaliūnas). Poetas – tarsi gyvenimo, kūrybos, vienišumo ir lemties metafora, kurią lydi gyvai improvizuojami kompozitorės Zitos Bružaitės garsiniai ir režisieriaus Arvydo Lebeliūno sceniniai sprendimai.

Spektaklis „Peras Giuntas“, 18:00
Nacionalinis Kauno dramos teatras, Laisvės al. 71

Spektaklio sumanytojas – Vengrijoje gerai žinomas režisierius ir aktorius Csaba Polgár. Jis pasirinko savitą, šiuolaikišką ir drąsią poetinės dramos interpretaciją. Kūrėjui norisi apjungti Vengrijos ir Lietuvos patirtis – abi šalys išsivadavo iš sovietinio režimo ir jų piliečiams atsivėrė neribotų galimybių laukas, tuo pačiu palikdamas tradicijas, santvarkos prisiminimus.

Donato Stankevičiaus nuotr.