Žurnalo archyvas

Šilainiuose –  naujas maistą ir kultūrą jungiantis projektas

8 gegužės, 2025, Organizatorių inf. | Naujienos

Rugsėjo 18–21 dienomis Kaunas vėl taps kultūros, meno ir elektroninės muzikos centru – sugrįžta šiemet išskirtinai su Nacionaliniu M. K. Čiurlionio dailės muziejumi kuriamas festivalis „Audra“. Kol dėliojama intensyvi renginių programa, organizatoriai prie dalies iniciatyvų kviečia prisijungti jau dabar. Balandžio mėnesį Šilainiuose startavęs projektas „Valgomas miestas“ rudenį taps svarbia festivalio dalimi, o audringai programai artėjant siūlo išbandyti bendruomenę buriantį receptą – eksperimentinę virtuvę, prasmingas diskusijas ir kūrybą netikėtose miesto erdvėse.

Platforma „Kultūros dirbtuvė“ jau septynerius metus žadina smalsumą ir įkvepia bendruomenes veikti – kartu į urbanizuotas teritorijas įsileisti daugiau žalumos ir gyvybės. Pirmieji renginiai įvyko dar 2018 m., kai menininkės ir kultūros aktyvistės Rūta Lukošiūnaitė bei Evelina Šimkutė inicijavo projektą „Šilainių sodai“. Iš pradžių siekęs saugoti daržininkystės kultūrą miestuose, projektas per keletą metų išaugo į daugialypę iniciatyvą, vienijančią ne tik gamtos ir sodininkystės entuziastus, bet ir menininkus, architektus bei kultūrines organizacijas.

Vytauto Paplausko nuotr.

Tomis pačiomis vertybėmis grindžiamas ir naujasis tarptautinis „Kultūros dirbtuvės“ projektas „Valgomas miestas“. Pavasarį startavusi programa tęsis iki pat rudens ir pakvies į dar šešis pop-up susitikimus Šilainiuose bei kitose netikėtose miesto erdvėse. Bendruomenę stiprinti siekianti iniciatyva ragins gilintis į urbanistinės maisto gamybos sistemas, kolektyvinės sodininkystės praktikas ir kultūrinius ryšius, susijusius su skoniu, maistu ir ekologija. Tikimasi, kad šio šešis mėnesius truksiančio proceso metu aplink „Valgomo miesto“ temą formuosis bendruomeninis, smalsių žmonių tinklas – pirmasis žingsnis kuriant ilgalaikę miesto bendruomenę Kaune. 

„Po beveik 7 metų darbo, jaučiame, kad apčiuopėme labai didelę galimybę, su kuria dirbti reikalingi didesni pajėgumai, nei turime dviese. Tikime, kad tie pajėgumai egzistuoja Kaune, o gal ir už jo ribų. Turime koordinates taško, kurį norime pasiekti, bet tikimės, kad bendrakūrėjai privers mus padaryti netikėtus posūkius ir atrasti takus, į kuriuos veda jų smalsumas. Mes duosime ritmą, o visa kita formuosime kartu“,  – pasakoja projekto iniciatorės Rūta Lukošiūnaitė ir Evelina Šimkutė  

Vytauto Paplausko nuotr.

Artimiausi pop-up susitikimai vyks gegužės 10, 24 bei birželio 7 dienomis, 13-16 val. Juose laukiamas kiekvienas, norintis prisidėti prie bendrakūrybos, bendrauti, gilintis į maisto kultūros ir ekologijos temas. Daugiau informacijos.

Projekto kulminacija – rugsėjį vyksiančio festivalio „Audra“ metu

„Valgomo miesto“ programa prasidės dar prieš „Audros“ festivalį – dalyvauti veiklose Šilainių soduose ir VIII forte bus galima nuo rugsėjo 13 d., o programa tęsis iki pat festivalio pabaigos.

Rugsėjo trečią savaitę „Valgomas miestas“ kvies švęsti savo derliaus – savaitę truksiantys renginiai apims kūrybines dirbtuves, ekskursijas, vakarienes, paskaitas apie fermentaciją, bendruomeniškumą ir miestų ekologiją, menines instaliacijas Šilainių soduose ir festivalio erdvėse. 

Festivalio metu vyks ir „Piliečio sumuštinio“ renginiai – tai bendruomeniniai susibūrimai, per kuriuos bus skanaujama, kalbamasi, dalinamasi receptais, tyrinėjama skonių įvairovė bei migracijos, mažumų ir per maistą atsiskleidžiančios miesto istorijos.

„Piliečio sumuštinis“ – eksperimentinis maisto meno projektas, kurį pristato menininkas ir fermentacijos ekspertas Sean Roy Parker kartu su šefu ir tyrėju Jonu Paleku, bendradarbiaudami su VšĮ „Kultūros dirbtuvė” ir iniciatyva „Šilainių sodai”.

Vytauto Paplausko nuotr.

Šio projekto šerdis – laikinoji kepykla, kuri pasirodys įvairiose „Audros“  vietose festivalio metu. Čia bus kuriami receptai, sumuštiniai, bandelės, pyragėliai ir kiti gaminiai iš vietinių ūkininkų, sodininkų ir bitininkų produkcijos, o taip pat iš laukinės augalijos, surinktos miesto apylinkėse.

„Piliečio sumuštinis“ tyrinės, kaip sumuštinis gali sujungti skirtingas miesto grupes, papasakoti istorijas apie žemę, trūkumą, perteklinę gamybą, migraciją, rūpestį ir skonį. Tai – ne tik valgis, bet ir socialinis gestas, kviečiantis susiburti, kalbėtis, dalintis ir permąstyti miestą per skonį.

Daugiau apie būsimus susitikimus ir galimybę prisidėti www.kulturosdirbtuve.lt.