Žurnalų archyvas

Robertas Wilsonas grįš į Kauną: diskutuojama apie lietuvišką dramaturgiją 

23 spalio, 2024, NKDT inf. | Naujienos

Nacionalinis Kauno dramos teatras, ką tik išleidęs G. Varno režisuotą premjerą „Kartoteka“ bei gyvenantis kitų 105-ojo sezono premjerų laukimu, žvelgia į ateitį ir ruošiasi Roberto Wilsono sugrįžimui. Su režisieriumi šiuo metu diskutuojama apie specialiai NKDT sukurtą pastatymą pagal nacionalinę dramaturgiją. 

Nuo 2023 m. teatro vadovybė su R. Wilsonu vedė derybas dėl spektaklio „Trys aukštos moterys“ pagal amerikiečių dramaturgo A. Albee pjesę, kurį R. Wilsonas pastatė Graikijos Pirėjaus miesto teatre. Šis spektaklis turėjo būti perkeltas į NKDT sceną. Deja, dramaturgo agentūrai uždraudus atlikti teksto interpretaciją, nebuvo leista toliau rodyti spektaklio Graikijoje ir jo kurti Lietuvoje. Dėl šios priežasties teatras išsikėlė ambicingą tikslą pasiūlyti R. Wilsonui sukurti naują, originalų spektaklį pagal lietuvišką dramaturgiją. 

R. Wilson. Donato Stankevičiaus nuotr.

Spalio 21 d. generalinis teatro direktorius Egidijus Stancikas, meno vadovas Edgaras Klivis ir pavaduotoja rinkodarai Agnė Burovienė susitiko su šiuo metu Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre dirbančiu Robertu Wilsonu – po 5 metų pertraukos į sceną sugrįžta jo režisuota opera G. Puccini „Turandot“. Susitikimo su režisieriumi Vilniuje metu aptartas naujas spektaklis ir suderinti jo įgyvendinimo etapai. „Į autorių teisių agentūros verdiktą pažiūrėjome kūrybiškai. Kadangi režisierius Robertas Wilsonas yra labai smalsus menininkas, žino mūsų teatro kūrybinį pajėgumą, jaučia jo dvasią, pasiūlėme jam keletą visiškai naujo spektaklio inspiracijų ir garsių Lietuvių literatūros vardų. Pasirinkus originalios dramaturgijos sukūrimo ir dar neįgyvendinto spektaklio kelią, mūsų lauks dideli iššūkiai, tačiau tokiu būdu mes augame kaip teatras ir stipriname savo vardą Europinio teatro kontekste“, – apie šį sprendimą sakė generalinis teatro direktorius Egidijus Stancikas. Spektaklio premjera turėtų įvykti 2026 m.