Žurnalų archyvas

Vienybės aikštę Kalėdoms papuoš Šilainiuose užauginta eglė

22 spalio, 2024, Kauno m. savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus inf. ir nuotr. | Naujienos

Šįmet gražiausias žiemos šventes Kaunas pasitiks naujoje vietoje ir su tikra Kalėdų eglute. Paieškos baigtos – išrinkta žaliaskarė, beveik keturis dešimtmečius augusi viename Šilainių kieme. Po 15 metų į Vienybės aikštę Kalėdoms sugrįžtanti pagrindinė miesto puošmena atkeliaus iš Debesų gatvės.

„Tegul puošiasi aikštė, lai džiaugiasi žmonės ir visiems bus smagu“, – sako 18 metrų aukščio eglę miestui dovanojanti Laima Petrovienė.

Tokį sprendimą, pasak kaunietės, paskatino ir vis dažnėjančios audros. 37 metus skaičiuojanti eglė gali pasigirti net tik aukščiu, dailiai suformuota laja, bet ir ištverme. Gerokai praaugusi greta stovintį namą ir aplinkinių kiemų medžius, ji atlaikė ne vieną stiprią vėtrą. 

Visgi L. Petrovienė  sako nenorinti rizikuoti ir laukti lemtingos dienos: „Lai eglė džiugina žmones ir dovanoja tą jaukumą bei šilumą miestui per artėjantį švenčių laikotarpį.“

Kaunietė neslepia, kad atsisveikinti su namų kiemo puošmena – nelengva. Prie šio medžio užaugo trys kartos. Moteris prisimena, kai vos pasodintą, dar visai mažą eglutę puošė vaikai, o jai suvešėjus, aplink džiaugėsi ir žaidė anūkai. Čia sukosi dalis šeimos gyvenimo, į nuotraukas namų albume nugulė daug mielų prisiminimų. 

„Kas rytą einu ir vis žiūriu, kaip čia bus, kai aš jos nematysiu, bet tuo pačiu ir smagu. Kalėdinis laikotarpis – ji bus papuošta, žmonės džiaugsis, grožėsis. Ne kažkur supjaustyta ir išmesta“, – mintimis apie žaliaskarę dalinosi kaunietė.

Į šią žinią su nostalgija reaguoja ir miesto puošmeną dovanojančios moters kaimynai, dažnai per langus grožėdavęsi gražiai nuaugusiu medžiu.  

„Mėnesio pradžioje paskelbę atvirą kvietimą prisidėti kuriant Kalėdų stebuklą ir padovanoti miestui eglę, sulaukėme kelių dešimčių pasiūlymų. Kreipėsi ne tik kauniečiai, bet ir žmonės iš kitų miestų. Norisi padėkoti visiems atsiliepusiems, o labiausiai – poniai Laimai, kurios sidabrinė eglutė ir papuoš Vienybės aikštę.

Šventinis šurmulys neapleis ir senamiesčio. Kol vyksta Rotušės aikštės rekonstrukcija, jauki mugė su edukacijų erdve įsikurs prie arkikatedros bazilikos. Vilniaus gatve mažuosius kauniečius vežios nemokamas traukinukas, o Santakos parkas ir vėl sužibės daugybe švieselių, kviečiančių romantiškiems pasivaikščiojimams“, – pasakojo Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Už šiųmetę Kauno eglės puošybą atsakingi dekoratoriai jau įsibėgėję su derinimais ir paruošiamaisiais darbais jos atgabenimui. Nors medis nemažas, problemų kilti neturėtų. 

„Baigiame spręsti logistikos klausimus su transportuotojais, kranų įmonėmis. Vertiname technines galimybes: pro kur važiuoti, kaip vežti, kaip statyti. Yra gabenta ir didesnių nei 18 metrų medžių, tai čia nebus pats didžiausias iššūkis. Visi žino savo darbą, turi patirties tame“, – dėl ypatingo krovinio pervežimo nuramino bendrovės „Adam decolight“ direktorius Nerijus Chmieliauskas.

Jau po trijų savaičių žaliaskarė iškils Vienybės aikštėje ir bus pradėta puošti. Įžiebimo renginys su šventišku koncertu suplanuotas lygiai po mėnesio – lapkričio 23-iąją.