Žurnalų archyvas

Estų menininkų kolektyvo parodoje – skirtingi žvilgsniai į pasaulį

22 spalio, 2024, Organizatorių inf. | Naujienos

„Mūsų paroda eksponuojama abipus Kauno Rotušės aikštės ir man ši idėja – savotiškai romantiška“, – sako kaunietis tapytojas Reiu Tüür, seniausios Estijos menininkų grupės „Kursi Koolkond“ narys. Iki lapkričio pradžios Kaune veikiančioje kolektyvo parodoje – aštuonių menininkų darbai.

Jau ne pirmą dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis R. Tüür „romantiška“ vadina „Meno parko“ galerijos palėpę, kurioje eksponuojama dalis „Kursi Koolkond“ darbų. „Ji primena dailininkų studijas Paryžiuje“, – šypsosi dailininkas.

Spalio viduryje atverta seniausio Estijoje menininkų kolektyvo paroda veikia dviejose erdvėse – Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto antrajame aukšte ir „Meno parko“ galerijoje. Pasak R. Tüür, toks pasidalinimas puikiai atspindi menininko gyvenimo dvilypumą: kūryba užsiimantis žmogus visada gyvena pusiau idėjų, pusiau realiame pasaulyje. Abiejose parodos vietose lankytojai susipažins su skirtingais menininkų kūriniais.

Airidos Rekštytės nuotr.

„Akademijoje pirmą kartą eksponuojami du dešimties metrų dydžio Albert Gulk piešiniai. Tikiu, kad piešimo techniką visą gyvenimą tobulinančio dailininko darbai gali tapti puikiu įkvėpimu besimokantiems piešti“, – sako R. Tüür.

R. Tüür valdovų serijos darbai – akrilas ant didelio formato sunkių faneros lakštų – į Lietuvą atgabenti pirmą kartą. Pasak dailininko, džiugu matyti, kaip paveikslai „kvėpuoja“ istoriniame interjere.

Menininkų grupės narių darbai – unikalūs ir skirtingi

„Kursi koolkond“ – ilgiausiai Estijoje veikianti menininkų grupė, įkurta1988-aisiais keturių Tartu menininkų. Nuo tada, jos nariai surengė 94 kolektyvines ir šimtus personalinių parodų. Šiandien „Kursi koolkond“ kolektyve aštuoni nariai – Albert Gulk, Ilmar Kruusamäe, Marko Mäetamm, Priit Pajos, Priit Pangsepp, Külli Suitso, Imat Suumann, Reiu Tüür – gyvenantys įvairiuose Estijos miestuose, Danijoje, Suomijoje ir Lietuvoje.

Airidos Rekštytės nuotr.

„Manau, kad mus vienija tai, kad mums patinka vienas kito darbai. Be to, palaikome vienas kitą ir žmogiškai. Kartais galvoju, kad tik dėl „Kursi koolkond“ vis dar esu menininkas. Būna, paskambina Ilmar ir sako: Reiu, reikia naujų darbų, už pusmečio paroda“, – šypsosi R. Tüür.

Priklausymas tai pačiai menininkų grupei „Kursi koolkond“ toli gražu nerodo bendros jos narių ideologijos, priešingai – tai išskirtinai individualių meistrų bendrystė. Kiekvienas iš jų turi savitą stilių ir raiškos būdą – nuo hiperrealizmo, siurrealizmo, konceptualizmo iki neopop.

Pasak Kaune gyvenančio R. Tüür, nors gali atrodyti, kad tokia menininkų bendrystė – gana išskirtinis reiškinys, istoriškai jis ne naujas: „Juk ir Van Goghas norėjo draugauti su Gauguinu, ir tai – ne vienintelis tokios kūrybinės draugystės atvejis.“

Estų menininkas mano, jog labiausiai visus stebinantis faktas tikriausiai yra tai, jog menininkai, paprastai laikomi egocentriškais, jau daugiau nei 30 metų veikia kaip grupė. „Tiesiog neįtikėtina, kad menininkai kažką veiktų kartu. Ir dar Estijoje – šalyje, kur nemėgti vienam kito yra įprasta praktika“, – juokauja kaunietis estas dailininkas.

Siekia parodyti, ką turi geriausio

Parodoje eksponuojami naujausi „Kursi koolkond“ narių darbai su nedidelėmis išimtimis. Pasak R. Tüür, parodą organizuojantys menininkai siekia pristatyti tai, ką pastaruoju metu sukūrė geriausio.

„Deja, prieš keletą metų netekome Peeter Allik, vieno iš talentingiausių Estijos menininkų, jo naujų darbų nebėra. Be to, bus eksponuojami ir kai kuriems grupės nariams didelę įtaką dariusio Tartu menininko Andrus Kasemaa darbai. Ilmar tapytas mano portretas taip pat nėra naujas, bet įtraukėme jį, nes paroda vyksta Kaune,“ – sako R. Tüür.

Abejose „Kursi Koolkond“ parodos vietose galima susipažinti su plačiu grupės narių meno spektru: Imat Suumann istoriniais Tartu vaizdais, siurrealistiniais Albert Gulk piešiniais, Suomijoje unikalia deginto medžio ir aliejine tapyba kuriančio Priit Pajos, su hiperrealistine Danijoje gyvenančios Külli Suitso tapyba, Ilmar Kruusamäe portreto technika, Viljandi gyvenančio Priit Pajos ir R. Tüür darbais. 

Airidos Rekštytės nuotr.

„Kursi koolkond“ menininkai savo kūrybą eksponavo didelėse grupinėse parodose Italijoje (Venecija, 2007 m.), Pietų Korėjoje (Seulas, 1996 m.), Jungtinėse Amerikos Valstijose (Niujorkas, 2010 m.), Suomijoje, Norvegijoje, Latvijoje, Lietuvoje. Menininkų darbų yra daugelyje muziejų ir privačių kolekcijų Estijoje ir visame pasaulyje.

Estijos menininkų grupės „Kursi koolkond“ paroda galerijoje „Meno parkas“ (Rotušės a. 27, Kaunas) ir VDA Kauno fakultete (Mutinės g. 2) veikia iki lapkričio 10 d. Parodą remia Estijos kultūros rėmimo fondas „Eesti Kultuurkapital“.