Žurnalų archyvas

Ekstremaliai reali „Kalėjimo prižiūrėtoja“: šiaurietiškas trileris apie moterį, įkalintą sielvarte

16 spalio, 2024, „Kino Pavasaris Distribution“ inf. | Naujienos

Išgarsėjęs puikiai sudėtu trileriu „Kaltė“ (The Guilt), apdovanotu festivalyje „Sundance“, danų režisierius Gustavas Mölleris sugrįžo su dar daugiau įtampos. Filmas „Kalėjimo prižiūrėtoja“ (Sons / Vogter), kurio premjera įvyko Berlyno kino festivalyje, pasižymi steriliu dokumentiškumu, verčiančiu ieškoti atsakymo į klausimą – ar įmanoma užbaigti žiaurumo ciklą?

Šiaurietiško kino gerbėjams subalansuotas psichologinis trileris užrakina žiūrovą į ypač griežtai saugomą kalėjimą. Jo šerdyje – „nulinė zona“, kurioje bausmes atlieka patys žiauriausi nusikaltėliai. Filmo scenoms keičiant viena kitą, o nerimui tik stiprėjant, pamažu imame suvokti, kokia asmeninė tragedija pastūmėjo prižiūrėtoją Evą (šį sudėtingą vaidmenį sukūrė danų aktorė Sidse Babett Knudsen) ryžtis tokiam darbui. 

Filmas glumina apnuogintų emocijų demonstravimu, tačiau tik nuvilkus storą išorinį kiautą galima pradėti perprasti tikrąją nusikaltimo kilmę. Klasikinė aukos ir budelio akistata, kviečianti persvarstyti visuomenės primestus vaidmenis,G. Möllerio kūrinyje pristatoma netikėtoje, ypač ryškioje ir abejingų nepaliekančioje šviesoje.

Raktinis žodis – autentiškumas

„Kalėjimo prižiūrėtoja“ filmuota XIX a. statytame kalėjime Danijos sostinėje, nebeveikiančiame nuo 2018 metų. Filmo scenarijų G. Mölleris rašė kartu su kolega Emiliu Nygaardu Albertsenu. Nusprendę, kad veiksmas vyks kalėjime, jie nenorėjo nė vienos detalės palikti savo mėgėjiškai fantazijai. 

„Dar neturėdami konkrečios istorijos aplankėme porą Danijos kalėjimų. Kalbėjomės su kaliniais, kalėjimo pareigūnais ir kunigais. Apsisprendę, kad pagrindinė veikėja bus kalėjimo prižiūrėtoja, susitikome su šį darbą dirbančiu pareigūnu, tapusiu mūsų konsultantu. Jis ne tik leido stebėti jį tarnyboje, bet ir atidžiai skaitė būsimo filmo scenarijų“, – pasakoja režisierius. 

Minėtas kalėjimo prižiūrėtojas netgi suvaidino filme nedidelį vaidmenį. Taip pat jis filmo, kuriame motinos ir sūnaus santykis itin svarbus, kūrėjams atskleidė, kad atėjus į darbą neretai jausdavosi lyg tėvas 20-čiai prižiūrimų kalinių. 

Vaidmuo – specialiai danų garsenybei

Kalėjimo prižiūrėtoja Eva – moteris, kuri kažką prarado ir savo noru eina į kalėjimą, kad tai surastų. Tai sudėtinga, palaužta figūra, nenoriai atskleidžianti tikruosius jausmus. 

„Kaip režisierius, galiu sudėti vaidmens karkasą, bet tai aktorės užduotis padaryti, kad herojė būtų gyva – ir niekada neabejojau, kad pagrindinį šio filmo vaidmenį atliks būtent Sidse Babett Knudsen“, – sako G. Mölleris.

„Eva nebesupranta, kaip gyventi; ji tiesiog egzistuoja. Kalėjimo aplinka – tokia pati, kaip jos psichologinė būsena. Ji funkcionuoja tik tarp kalėjimo sienų“, – savo heroję pristato danų aktorė, išgarsėjusi savo vaidyba serialuose „Borgen“ ir „Vakarų pasaulis“ (Westworld). 

Psichologinių trilerių gerbėjai neabejingi

„Sidse Babrett Knudsen šiame filme išlaisvina vidinį žvėrį“, – tokia antrašte filmo recenziją pristato „Variety“. Kritikas Peter Debruge savo tekste pabrėžia: „Jei Eva atrodo užjaučianti labiau, nei galima tikėtis iš jos pareigų, žinokite, kad jos geranoriškumas turi ribas.“

„Filmas labai, labai stiprus ir tikslus. Pamačiau ir pajutau dalykus, kurių šiaip jau nebūčiau norėjęs pamatyti“, – rašo platformos „Letterboxd“ vartotojas ZachTchr. 

„Ne veiksmas, o emocijos veda siužetą į priekį“, – pastebi „Kino pavasario“ žiūrovė Roberta. „Kalėjimuose visi tampa įkaitais – tiek nuteistieji, tiek prižiūrėtojai“, – taikliai pastebi festivalyje filmą mačiusi Skirmantė. 

Kino platinimo kompanija „Kino Pavasaris Distribution“ filmą „Kalėjimo prižiūrėtoja“ Lietuvos kino teatruose rodo nuo spalio 18 dienos.