Žurnalų archyvas

Rimgaudo Barauskio „Narindatē“ – apie šviesos magiją fotografijoje

14 spalio, 2024, Organizatorių inf. | Naujienos

Nuo spalio 9 dienos VDU menų galerijoje „101“ (Muitinės g. 7, Kaunas) eksponuojamas jaunosios kartos fotografo, VDU Menų fakulteto ir VDA Vilniaus fakulteto absolvento Rimgaudo Barauskio kūrybinis projektas „Narindatē“ (vadovas prof. Artūras Raila, VDA). 

Rimgaudas Barauskis (g. 1997) – aktyviai veikiantis jaunosios kartos fotografas, kuriam, kaip jis teigia „fotografijoje svarbiausia estetinė vaizdo ir turinio vienovė“. Fotografui svarbiausia, kad tai, kas fotografuojama, būtų pirmiausia išjausta vidumi, tada ir vizualiai objektas tampa prasmingas, pirmiausia, fotografui, o tada ir žiūrovui. Rimgaudas VDU Menų fakultete baigė Naujųjų medijų meno bakalaurą ir studijas tęsė VDA Vilniaus fakultete, Fotografijos, animacijos ir medijos meno katedroje, Fotografijos ir medijų meno magistro studijų programoje, dirba Vilnius Tech universitete Architektūros fakultete. 

R. Barauskio fotografijos

„Narindatē – tai mano sielos namai, į kuriuos sugrįžau ir pamačiau juos iš naujo. Visada jaučiau, kad ši vieta yra daugiau nei kasdienybės vaizdiniai, kurie įsitvirtinę mano ir miestelio bendruomenės pasąmonėje. Individualus santykis su šia vieta man suteikė galimybę pažvelgti į ją iš naujo, pabandyti suvokti gilesnę šios vietos prasmę“, – rašo autorius.

„Tyrimo metu buvo siekiama ne sukonstruoti kažką, ko nėra, o pamatyti nematomą paviršių. Peržiūrėdamas vietos legendas, įsigilindamas į žmonių sapnus, jų reikšmę ir ryšį su mano patirtimis pamačiau pasaulį, kuris siekia gilią senovę ir antgamtišką erdvę“, – pasakoja R. Barauskis, – „Tai Paunšvystės alkakalnis, vieta, kurioje, pasak legendų ir tikrų istorijų, tyrinėjimų, yra didelė energijos sankaupa. Paunšvystės pavadinimas reiškia švytėjimą, tai magiška šviesos galia, kai susiduria praeitis ir dabartis.“

„Sugrįžęs į namus išvydau šviesą, kuri pasireiškia per antgamtišką spalvų ir šešėlių energiją. Kviečiu jus įžengti į šią vietovę ir keliauti žemėlapiu, kuris atskleis nematomą, paslaptingą, idilišką, kartais keistą erdvę. Pasitikite šviesą, kuri tarsi vedlys lydės jus laiko linijomis. Ši kelionė turėjo pradžią, tačiau pabaigos nebus“, – pasakojimą baigia menininkas.

Paroda galerijoje veiks iki lapkričio 8 d. 
Galerijos darbo laikas: I-V, 10:00–18:00 val.