Žurnalų archyvas

Maršrutas spalio 11–13 dienoms

10 spalio, 2024, KPK redakcija | Maršrutai, Naujienos

PENKTADIENIS, 10 11

Kipro Dubausko ir Estijos menininkų grupės „Kursi koolkond“ parodų atidarymai, 17:00 / 18:00 / 18:30
Galerija „Meno parkas“, Rotušės a. 27

Per du galerijos aukštus įkurtos Kipro Dubausko parodos „Firestarter“ atidarymo metu lankytojus pasitiks muzikinė programa ir performansas, vyksiantys Rotušės aikštėje įrengtame savivartyje / DJ būdoje muzikinę programą paruoš kviestiniai atlikėjai. 

„Kursi koolkond“ – ilgiausiai Estijoje veikianti menininkų grupė, įkurta 1988-aisiais keturių Tartu menininkų. 17:00 val. atveriama parodos dalis Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto erdvėse (Mutinės g. 2, II aukšte), 18:30 – „Meno parko“ III aukšte. 

Nemokamai.

Architektūros festivalio vaikams „Kur paslėpti lobiai?“ atidarymas, 18:00
Kauno centrinis paštas, Laisvės al. 102

Šis festivalis – tai atviras ir nemokamas architektūros renginys, kurio metu šeimos su skirtingo amžiaus vaikais kviečiami pažinti architektūrą, savo aplinką, išskirtinį dėmesį skiriant Kauno modernizmo architektūrai, paveldui, UNESCO pasaulio paveldo ženklui. Atidaryme auks J. Naujalio muzikos gimnazijos ir „Baltojo Kiro“ muzika, kartu su Kotryna Zyle pradėsite statyti draugišką festivalio dangorėžį, o vakaro vedėjas  kvies žaisti ir įsitraukti į veiklas.

Nemokamai.

„Nepatogus kinas“: filmas „Šventiesiems stebint“, Q&A ir paroda, 18:00
Ąžuolyno biblioteka, Radastų g. 2

„Nepatogų kiną“ Kaune atidarys filmo „Šventiesiems stebint“ (rež. Sergej Orlov) premjera. Nuo 2014-ųjų Krymo aneksijos ukrainietis menininkas Oleksandras Klimenko kartu su žmona Sofija Atlantova tapo ikonas ant šovinių dėžių – brutalumu dvelkiančios karinės šiukšlės virsta tikėjimą nešančiais meno kūriniais. Atidarymo seanse festivalio žiūrovai turės galimybę apie viską išgirsti ir iš pirmų lūpų – pokalbiui prisijungs režisierius ir filmo herojai. Kartu su O. Klimenko ir S. Atlantova į Kauną taip pat atvyksta per pasaulį keliaujanti ir jau daugiau nei 170 vietų aplankiusi jų paroda „Ikonos ant šovinių dėžių“ – ją Ąžuolyno bibliotekoje galima bus apžiūrėti spalio 10–20 dienomis.

Nemokamai.

Kadras iš filmo

Koncertas „Muzikinė kelionė: nuo Škotijos iki Sevilijos“, 18:00
Kauno valstybinė filharmonija, L. Sapiegos g. 5

Kauno miesto simfoninio orkestro koncerto programoje kartu su orkestru sopranas Raminta Vaicekauskaitė atliks ištrauką iš ispanų klasiko J. Turinos ciklo balsui ir orkestrui „Sevilijos dainos“. Koncerte taip pat skambės vokiečių kompozitoriaus F. Bartholdy Simfonija nr. 3, dar kitaip vadinama „Škotiškoji“. Diriguos Lietuvos publikai jau pažįstamas vokiečių dirigentas Markusas Huberis.

Su bilietais.

ŠEŠTADIENIS, 10 12

„Kaunas Blues“ dienos programa, 13:00
Stoties rajonas

Antrasis tarptautinis miesto bliuzo festivalis  pristato šio žanro tradicijas ir įvairovę bei skleidžia bliuzo dvasią. Tai ne tik pasaulinio garso atlikėjų Walter Trout ir Baba Sissoko koncertai Kauno sporto halėje penktadienį ir šeštadienį, bet ir naktinės jam sesijos bei smagi nemokama dieninė dalis stoties rajone.

Jono Kaminsko nuotr.

„Sapnas pilvu į viršų (šuo ar žuvis?)“: edukacijos su Ollie Hermansson, 15:00 
Kauno menininkų namai, V. Putvinskio g. 56

Ollie Hermansson, vizualaus ir performanso meno kūrėjai/os iš Danijos, kviečia prisijungti prie Vardo vakarėlio. Diena, skirta dalintis istorijomis ir patirtimi, susijusia su jūsų vardu ir įvardžiais. Šių dirbtuvių metu drauge bus kuriamas Vardo vakarėlis, kuriame švęsime pasirinktą vardą. Kartu ruošime dekoracijas, lengvus užkandžius, muziką, užsiėmimus ir kalbėsimės. Dirbtuvių pabaigoje kartu surengsime nedidelį vakarėlį (be alkoholio).

Nemokamai.

Festivalis „Avanti“. Koncertas „Šokio ritmu“, 18:00
VDU Didžioji aula, Gimnazijos g. 7

Dalios Simaškos (smuikas) ir Laimono Salijaus (akordeonas) koncerte dalyvaus ir tango šokėjai Brigita ir Carlos Rodriguez, skambės Mikolaj Majkusiak, Cesar Franck, Giacomo Puccini, Astor Piazzolla, Eduardas Balsys.

Nemokamai.

SEKMADIENIS, 10 13

Tarptautinio fotografijos ir medijų meno festivalio „IPMA“ paroda, 12:00–18:00
M. Žilinsko galerija, Nepriklausomybės a. 12

Per 40 perspektyvių menininkų iš viso pasaulio ir pirmą kartą viešai pristatoma A. Sutkaus spalvotų fotografijų ekspozicija laukia antrą kartą vykstančiame fotografijos ir medijų meno festivalje.

Nemokamai.

Sebastijono Petkaus nuotr.

„Lokys, liūtas ir šakelė“. Uždarymo filmas „Pabaiga“ (The End), 18:00
„Forum Cinemas“, Laisvės al. 54

Joshua Oppenheimeris – dviems „Oskarams“ už savo dokumentinius filmus „Žudymo aktas“ ir „Tylos žvilgsnis“ nominuotas režisierius. Pagaliau, po dešimties metų pertraukos, pasirodė jo ilgai lauktas vaidybinis debiutas „Pabaiga“. 

Prieš dvidešimt penkerius metus įvykus klimato katastrofai, Žemė tapo nebegyvenama. Motina (Tilda Swinton), Tėvas (Michael Shannon) ir Sūnus (George MacKay) gyvena po žeme įrengtuose namuose, kur bando išlaikyti viltį ir normalumo jausmą, laikydamiesi kasdienio gyvenimo ritualų. Jų laimingą kasdienybę sujaukia pasirodžiusi nepažįstamoji Mergina (Moses Ingram). Niekada nematęs išorinio pasaulio, naivus dvidešimtmetis Sūnus susižavi viešnia, ir staiga trapūs aklo optimizmo saitai, laikę turtingą šeimą kartu, ima trūkinėti. Augant įtampai, iš pažiūros idiliškas šeimos gyvenimas pradeda griūti, o ilgai slopintas kaltės jausmas ir nuoskaudos – lįsti į paviršių.

Su bilietais.

Kadras iš filmo

„Nepatogus kinas“. Filmas „Mano pavogtoji planeta“ + Q&A, 18:30
„Romuva“, Laisvės al. 54

Tai intymus pasakojimas apie emigravimą „vidun“, autobiografinis himnas laisvei, Irano žmonių istorijos prieglobstis. Filmas, trapus tarsi mozaika, sudėtas iš pačios į Kauną atvykstančios režisierės Farah Sharifi video medžiagos ir senovinių Super-8 kameros kadrų, kuriuos ji perka iš nepažįstamųjų, norėdama išsaugoti tautos atmintį.

Su bilietais.