Žurnalų archyvas

„Iš arti“ programoje – šokis, elektroninė, klasikinė muzika ir net sutartinės

14 spalio, 2024, Naujienos

Lapkričio mėnesį į Kauną sugrįžta šiuolaikinės muzikos festivalis „Iš arti“, o kartu su juo – ne tik klausytojams gerai pažįstami, Lietuvos muzikos pasaulyje įsitvirtinę, bet ir nauji kūrėjai. 

Penkias dienas truksiančiame festivalyje – elektroninės ir kamerinės muzikos skambesiai, sutartinės, šokio ir muzikos sinergija bei kokybiškas turinys, kviečiantis iš arti pajausti šiuolaikinės muzikos bei netikėčiausių jos formų pulsą. 

Mato Gineikos nuotr.

Nuo 1997 metų vykstantis renginys šiuolaikinės muzikos mėgėjus jau spėjo supažindinti su daugiau nei 100 atlikėjų – kompozitorių, dirigentų, muzikantų, šokėjų, ansamblio atlikėjų ir kt. Profesionalios muzikos auditoriją kasmet plečiantis festivalis, lapkritį pasitiks su penkiais koncertais trijose Kauno miesto lokacijose – Kauno valstybinėje filharmonijoje, Kauno menininkų namuose bei Ąžuolyno bibliotekoje. 

„Muzika ir menas negali būti įsprausti į jokius rėmus, todėl šiais metais nesistengėme atlikėjų apriboti konkrečia tema. Pastebime, kad tai ir yra ta festivalio dalis, kuri pritraukia klausytojus, leidžia kiekvienam atrasti tai, kas šiuo metu aktualiausia. Kartais teigiama, kad klausytojams pataikauti nereikia. Su tuo nesutinku – mes visuomet paisome savo auditorijos nuomonės ir apie juos kurdami programą galvojame labai intensyviai“, – pasakoja festivalio direktorė Andrijana Filinaitė.

Anot jos, daugelis mano, kad šiuolaikinė muzika apsiriboja vien elektroniniais garsais, tačiau tai – toli gražu ne pilnas paveikslas. Tuo suabejoti neleidžia ir šių metų programa, kurioje susilies skirtingų muzikos žanrų, klasikinių instrumentų, giedojimo ir elektroninės muzikos skambesiai.

„GBSR Duo“. Damian Griffiths nuotr.

Festivalį lapkričio 11 d. pradės šiuolaikinių muzikos ansamblių „Twenty Fingers Duo“ (Lietuva) ir „GBSR Duo“ (Jungtinė Karalystė) kuruojamos tarptautinės menininkų rezidencijos „Tarp tylos“ koncertas „Hyphen“. „Twenty Fingers Duo“ – Lietuvoje bei užsienyje gerai žinomas brolio bei sesers duetas, atliekantis šiuolaikinę klasikinę muziką. Lietuvos auditorijai pažįstami ir perkusijos bei fortepijono garsais programą papildysiantys svečiai „GBSR Duo“, Kaune anksčiau surengę ne vieną koncertą. Repertuare – Lawrence Dunn „Down there“ (2024) bei Juliaus Aglinsko „Synchronicity“ (2024). 

„Twenty Fingers Duo“. Tautvydo Stuko nuotr.

Kauno valstybinėje filharmonijoje programą lapkričio 12 d. pratęs smuiko ir fortepijono dueto „Duo Andersson“ vedami „Akustiniai šokiai“, kuriuose – kompozitorių G. Gelgoto, L. Auerbach kūriniai bei specialiai festivaliui sukurta V. Germanavičiaus muzikinė programa.  

Vienas autentiškiausių festivalio koncertų klausytojų laukia lapkričio 14 d. Kauno menininkų namuose. Koncerte „Fusion“ elektroninė atlikėjo Arnio Aleinikovo (SINUO) atliekama muzika susipins su ansamblio „Kadujo“ giedamomis sutartinėmis. „Sutartinės jau seniai įtrauktos į UNESCO nematerialaus pasaulio paveldo sąrašą, kiekvieną kartą, kai jos suskamba elektroninės muzikos formate, jas galime išgirsti naujai, atverti neišsemiamus muzikinius ir atminties klodus“, – įsitikinusi A. Filinaitė. 

Lapkričio 15 d. Ąžuolyno bibliotekoje bus pristatomas choreografinis paveikslas „4 | Moterys“, kurio kompozitorė, idėjos autorė – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė Zita Bružaitė, režisierė – choreografė Stefanija Nosovaitė. Klausytojai išgirs Petro Vyšniausko ir  Arkadijaus Gotesmano atliekamą muziką, stebės šokėjų kuriamą pasirodymą. Choreografinis paveikslas atsisuks į biblijinių laikų moteris, kurios įprasmins skirtingus visuomenės simbolius bei procesus – lyderystę, pasiaukojimą, emigraciją ir pan. 

Festivalio baigiamajame koncerte lapkričio 16 d. – Monika Lozinskienė (fortepijonas) ir Karolio Variakojo diriguojamas VDU Kamerinis orkestras. Programoje – Dalios Kairaitytės ir Ugnės Giedraitytės premjeros, Izraelio kompozitoriaus Ayal Adler bei Ramūno Motiekaičio ir Dominyko Digimo kūriniai. 

„Mūsų tikslas – ne tik pristatyti gerai žinomus atlikėjus, bet ir suteikti erdvę jauniems autoriams bei kompozitoriams. Tikimės pritraukti naujų klausytojų ir kuo plačiau skleisti žinią apie šiuolaikinę bei šiuolaikinę klasikinę muziką. Neatsitiktinai tokį renginį organizuojame lapkritį – kai ypač trūksta šilumos, šviesos ir gerų emocijų“, – pasakoja festivalio vadovė.

 Daugiau informacijos ir festivalio programa: http://isarti.lt/ 

Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Pagrindinis partneris Kauno valstybinė filharmonija