Žurnalų archyvas

Svečiuose pas Kauno miesto simfoninį orkestrą – pianistas Kasparas Uinskas ir dirigentas Vlad Vizireanu

1 spalio, 2024, KMSO inf. | Naujienos

Jubiliejinį 20-ąjį koncertų sezoną pradėjęs Kauno miesto simfoninis orkestras džiaugiasi galėdamas klausytojus pakviesti į koncertą, kuriame jie turės nepamirštamą progą išgirsti fortepijono virtuozą Kasparą Uinską.

Koncerto programoje kartu su orkestru vakaro solistas atliks F. Chopino Koncertą fortepijonui ir orkestrui nr. 1 e-moll, op. 11. Koncerte taip pat skambės C. Debussy trys simfoniniai eskizai „Jūra“. Tai svarbiausias ir didžiausias orkestrinis kūrinys. Šiame opuse geriausiai įkūnytos kompozitoriaus ne kartą gvildentos mintys apie naują simfonijos sampratą, o orkestruotė laikoma viena genialiausių muzikos istorijoje. Kauno miesto simfoninis orkestras taip pat atliks vieno žinomiausių vokiečių romantinės operos kūrėjų R. Wagnerio operos „Niurnbergo meisterzingeriai“ uvertiūrą. 

Koncerto dirigentas – prestižinių tarptautinių konkursų laureatas, su garsiausiais pasaulio orkestrais bendradarbiaujantis, neįtikėtino talento muzikas Vlad Vizireanu (Rumunija).

Kasparas Uinskas – tarptautinį pripažinimą pelnęs pianistas, kritikų giriamas už virtuoziškumą ir romantišką stilių. Išskirtinės kūrinių interpretacijos, ekspresijos gilumas, kvapą gniaužiantis jautrumas, visas ribas peržengiantis talentas žavi ir pavergia ne tik publiką visame pasaulyje, bet ir įtakingiausius kritikus.

Kasparas koncertuoja pagrindinėse pasaulio salėse, tokiose kaip Niujorko „Carnegie Hall“, Vašingtono „J. F. Kennedy Center“, Londono „Wigmore Hall“, Berlyno filharmonijoje, Madrido filharmonijoje, Briuselio „BoZar“ bei daugybėje kitų. Šie tarptautiniai pasirodymai akimirksniu pelnė aukščiausius kritikų įvertinimus ir klausytojų pripažinimą. Pianistas yra dažnas svečias daugelyje prestižinių tarptautinių muzikos festivalių visoje Europoje ir JAV. Taip pat ne kartą buvo įvertintas aukščiausiais apdovanojimais.

Kasparas atlieka įvairių laikmečių kompozitorių kūrybą, tačiau didžiausią jo repertuaro dalį sudaro romantizmo epochai priskiriami kūriniai.

Muzikas ne tik intensyviai vykdo koncertinę ir leidybinę veiklą, bet taip pat aktyviai dėsto studentams meistriškumo kursuose. Nuo 2006 m. pianistas kuria ir įgyvendina klasikinės muzikos edukacinę programą Lietuvos aukštosiose mokyklose. Projekto tikslas – pristatyti jaunimui gyvą klasikinę muziką. Projektas buvo labai sėkmingas ir palankiai įvertintas mokinių. Visą projekto laiką gyvą klasikinę muziką girdėjo apie 8000 studentų.

Vladas Vizireanu apibūdinamas kaip dirigentas pasižymintis „nepaprasta ekspresija, aiškumu, tikslumu ir didžiule aistra“. Klasikinės muzikos kritikai jau dabar sako, kad šis jaunas, neįtikėtinu talentu apdovanotas dirigentas tikrai paliks įspūdingą pėdsaką muzikos pasaulyje ne tik, kaip tarptautiniu mąstu pripažintas dirigentas, bet ir kaip pedagogas. Šio jauno muziko biografijoje jau šiandien gausu ryškiausių pasaulių orkestrų, kuriems jis dirigavo. Prestižinių dirigentų konkursų laureatas taip pat didelį dėmesį skiria ir pedagoginei veiklai. Intensyviai prisideda prie vaikų ir jaunimo muzikinio ugdymo. Siekia įkvėpti juos ugdyti visą gyvenimą trunkančią meilę muzikai per mokymąsi ir įdomias muzikines patirtis.

Jono Danielevičiaus nuotr.

„Šiame koncerte susitiks du neįtikėtino talento muzikai, kurie kartu su Kauno miesto simfoniniu orkestru klausytojams atskleis dar nematytą ir nepatirtą F. Chopino, C. Debussy ir R. Wagnerio kūrinių grožį“, – žadama pranešime spaudai. Bilietais į koncertą prekiauja KAKAVA.LT.