Žurnalų archyvas

Kaune – J. Cage kūrybos programa „Preparuoto fortepijono antologija“

17 rugsėjo, 2024, Organizatorių inf. | Naujienos

„Preparuoto fortepijono antologija“ – koncertinė programa, supažindinanti klausytojus su tradicinių instrumentų modifikacijos reiškiniu, vadinamu preparavimu. Jos metu skambės legendinio JAV kompozitoriaus, pianisto ir rašytojo John Cage „Sonatos ir interliudai preparuotam fortepijonui“, atliekami Vienoje šiuolaikinės muzikos studijas pabaigusio pianisto Viktoro Oresto Vagusevičiaus. Unikalus projektas keliaus po Lietuvą – spalio 20-24 dienomis koncertai vyks Vilniuje, Panevėžyje, Vilkaviškyje, Kaune ir Visagine. 

„Su dideliu jauduliu ir tyrinėjimo aistra noriu pristatyti būsimą koncerto programą, kurioje leisiuosi į muzikinę kelionę po paslaptingą preparuoto fortepijono pasaulį. Kaip pianistas, randantis paguodą sklandžioje klasikinių ir šiuolaikinių stilių sintezėje, džiaugiuosi galėdamas pristatyti šią unikalią ir užburiančią koncertinę programą, skirtą nesenstančiam Johno Cage’o šedevrui – „Sonatoms ir interliudams preparuotam fortepijonui“, – sako pianistas V. O. Vagusevičius.

Reta proga išgirsti kultinio JAV inovatoriaus kūrybą

JAV kompozitorius, pianistas, rašytojas ir mąstytojas John Cage vadinamas iš vienu iš didžiausią įtaką turėjusių XX a. kūrėjų, ir yra laikomas neapibrėžtumo muzikoje, elektroakustinės muzikos ir nestandartinio muzikos instrumentų naudojimo pradininku. Pilnas J. Cage ciklo „Sonatos ir interliudai preparuotam fortepijonui“ atlikimas – retas reiškinys visoje Europoje, o akademinė muzika, sukurta 1940–1960 m. laikotarpiu, Lietuvoje yra retai aktualizuojama. Šis kūrinys – kultinis ir istoriškai reikšmingas, o jo pilnas atlikimas liudija John Cage universalumą ir aktualumą šiuolaikinio meno kontekste.

V. O. Vagusevičius. Jono Šopos nuotr.

Preparuotas fortepijonas – tai instrumentas, kurio skambesys laikinai pakeistas ant arba tarp stygų uždėtų varžtų, varžtelių, nutildytuvų, guminių trintukų ar kitų daiktų dėka. Nors preparuoti instrumentai dažniau sutinkami šiuolaikinės improvizacijos koncertuose, tačiau tai ir populiari išraiškos priemonė tarp šiuolaikinės akademinės muzikos kompozitorių, neretai sutinkama, pavyzdžiui G. Crumb, R. Saunders, H. Cowell ir kt. kūryboje. Vienas iš svarbiausių kūrėjų, komponavusių muziką preparuotiems instrumentams būtent ir yra J. Cage, tad galimybė išgirsti šį ciklą Lietuvoje – unikali proga tapti išskirtinio ir svarbų pėdsaką muzikos istorijoje nubrėžusio menininko kūrybą.

Modifikuotas fortepijonas ir unikalus preparacijos procesas

Koncerto atlikėjas – pianistas Viktoras Orestas Vagusevičius sako: „Šio koncerto programos ašis yra preparuotas fortepijonas – įprastas fortepijonas, patobulintas įvairiais tarp stygų dedamais objektais pagal kompozitoriaus schemą. Kas kartą šis ciklas skamba vis skirtingai, dėl atlikėjo vaidmens atlikime ir preparacijų parengime. Ryški instrumento modifikacija atveria naujų tembrų ir faktūrų visatą, užburiančią klausytojus savo novatorišku skambėjimu. Istoriniu požiūriu, John Cage, fortepijoną paversdamas mušamųjų instrumentų orkestru, metė iššūkį tradicinei muzikos sampratai ir naujai pažvelgė į garsinius peizažus. Jo kūriniai preparuotam fortepijonui yra vieni iš pirmųjų tradicinio instrumento modifikacijos pavyzdžių, tad šią koncertinę programą pavadinau „Preparuoto fortepijono antologija“.

Viktoras Orestas Vagusevičius aktyviai kuria koncertines programas, kurios pasižymi tematiniu vientisumu ir gyva moderacija renginių metu. Muzikantas baigė fortepijono studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (prof. P. Geniušo klasėje), o taip pat fortepijono ir šiuolaikinės muzikos studijas Vienos muzikos ir scenos menų universitete (prof. A. Kouyoumdjian ir prof. M. Hoursiangou klasėse). Tai suteikė jam reikiamas kompetencijas preparuoti instrumentus ir išnaudoti akustinį modifikuoto instrumento potencialą.

V. O. Vagusevičius. Jono Šopos nuotr.

Viktoras Orestas Vagusevičius itin glaudžiai bendradarbiauja su laisvosios improvizacijos žanro muzikantais, įvairių audiovizualinių projektų kūrėjais, šiuolaikinės muzikos ansambliais, reguliariai koncertuoja šiuolaikinės ir klasikinės muzikos festivaliuose. Įvairialypis pianistas pastaraisiais metais taip pat itin daug koncertuoja kaip nebylaus kino įgarsintojas, o 2019 m. su didžiuliu pasisekimu debiutavo žymiausiame pasaulyje Pordenonės (Italija) nebylaus kino festivalyje. 

Svarbią Viktoro Oresto kūrybos dalį užima klasikinės ir šiuolaikinės muzikos programos įvairiuose sudėtyse – solo, kameriniuose ansambliuose, jungtiniuose projektuose. Jis yra koncertavęs skirtinguose žemynuose bei prestižinėse koncertų salėse (Belgrado filharmonija, Vienos Konzerthaus, Teatro Civico ir kt.) Taip pat kaip solistas grojo su Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos, MDW bei VDU muzikos akademijos kameriniais orkestrais, o 2020 m. jis debiutavo garsiame šiuolaikinės muzikos festivalyje „Wien Modern“.

Koncertų ciklo renginys Kauno valstybinėje filharmonijoje, E. Ožeškienės g. 12, vyks spalio 23 d. 18 val. Įėjimas su kvietimais. Nemokamus kvietimus (ne daugiau kaip 2 vnt. asmeniui) galima atsiimti Kauno filharmonijos kasoje nuo spalio 1 d. Jų kiekis ribotas.

Organizatorius – Kirtimų kultūros centras, projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, partneriai – Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Vilkaviškio kultūros centras, Kauno valstybinė filharmonija, Visagino kultūros centras, Pragiedruliai – Panevėžio kūrybiškumo centras.