Žurnalų archyvas

Septynios „ConTempo“ rekomendacijos „Kauno pilno kultūros“ skaitytojams

4 rugpjūčio, 2024, Gunars Bakšejevs / „Kaunas pilnas kultūros“ | Mėnesio tema, Naujienos

Kasmet artėjant šiuolaikinių scenos menų festivaliui „ConTempo“, prisireikus susiplanuoti laiką, kurį galiu skirti kultūrai, kalendoriuje tiesiog pasižymiu VISKĄ. Visas dienas – raudonai, nes mano patirtis sako, kad nuostaba ir kitos apdovanojančios (nors ne visada patogios) emocijos slypi kiekvienoje programos eilutėje. Ne vienas „ConTempo“ vakaras praturtino naujomis ir po festivalio tebesitęsiančiomis pažintimis, atvėrė naujų darbinių krypčių. Žinoma, kiekvieni metai su „ConTempo“ – ir daugiau supratimo apie šiuolaikinį scenos meną ir jo socialinę reikšmę.

Nekantrauju išjausti, ką paruošė šeštasis festivalis, Kaune ir Kauno rajone vyksiantis rugpjūčio 5–11 dienomis. Po vieną rekomendaciją ir man, ir jums turi septynios puikios „ConTempo“ kuriančios moterys.

Gintarė, Klaudija, Agnė, Monika, Saulė, Rugilė ir Gerda!

Spektaklis dalyvavusiems VISUOSE „ConTempo“ 

Alexanderį Vantournhoutą iš Belgijos pažįstu ne vienerius metus ir mūsų žiūrovai jį tikrai pamena iš jau pristatytų darbų Kaune ir Vilniuje. Šis kūrėjas grįžta į Lietuvą trečią kartą su vienu ryškiausių savo spektaklių, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka jis pats. Solo spektaklis „Vanthorhout“ Kaune švęs 50-ąjį rodymo kartą! Šis kūrėjas ir atlikėjas išsiskiria unikaliu mąstymu ir gebėjimu pasitelkti daiktus, kurie spektaklių metu pasirodo nematytais rakursais. Kad ir kas tai būtų – boulingo kamuolys, kūjis, parašiutas ar vėliava – viskas Alexanderio spektakliuose tampa žmogaus kūno pratęsimu. „Vanthorhout“ – kaip nenušlifuotas deimantas, kuriam kiekvienas ras vis kitą matymo kampą ir dar vieną netikėtą susitikimą su scenos menais. Rodysime rugpjūčio 8–10 dienomis KTU sporto salėje.

Gintarė Masteikaitė, festivalio vadovė

Spektaklis dar nebuvusiems „ConTempo“

„ConTempo“ man reiškia žmones, emocijas ir vietas, kurios suburia tiek netikėtai į pasirodymą atklydusius, tiek ištikimus festivalio lankytojus, kurie pasirodymo metu tampa vieniu ir kartu išgyvena panašias emocijas. Vienas ypatingesnių momentų, kai savo akimis matai vis didėjančią žiūrovų minią, kuri galiausiai nebetelpa tavo akiratyje. Vienas tokių minias sutraukiančių pasirodymų yra „Bleu Tenace“ (prancūzų akrobatų trupė „Rhizome“), keliausiantis po Kauną, Kauno rajoną ir net Kaišiadoris. Tai pasirodymas, pakylantis virš žemės ir sustabdantis laiką. Tai pasirodymas, kurio metu žiūrovas pamiršta laiką ir net kvėpuoja lėčiau. Mano manymu, šis pasirodymas yra lengva pažintis su festivaliu, po kurio naujų pasirodymų alkis tik augs. 

Agnė Pinigienė, komunikacijos vadovė 

Spektaklis, galintis nustebinti 

Gamtos apsuptyje mes galime atrasti save, pažinti tai, kam dažniausiai neturime laiko skubėdami, per daug stengdamiesi ar nuolat ieškodami prasmių. Paprasti dalykai, užklupę netikėtu metu, – dėmesys šlamantiems medžiams ar neaiškiam garsui, vedantis mus pažadinti vidinį vaiką, kuris iki šiol nepastebėjo gamtos, aplinkos grožio ir paprastumo kasdienybėje.

Tokią progą – pojūčių, garsų ir literatūros kelionę mums dovanos ispanų trupė „El Conde de Torrefiel“, kurią rugpjūčio 9–11 dienomis sutiksite Tado Ivanausko Obelynės sodyboje-memorialiniame muziejuje. Esu tikra, kad festivalio programoje turime paslapčių, kurios gali būti atskleistos tik jas aplankant.

Klaudija Aleksandravičiūtė, prodiuserė

Spektaklis neturintiems pinigų bilietui 

Festivalio atidarymas atitekės džiaugsmu! Rugpjūčio 5 dieną „Šilelio“ laiptais užplūsiantys juodi kamuoliukai įtrauks dalyvauti kiekvieną žiūrovą ir festivalio svečią. Kviečiu nepraleisti Pauliaus Markevičiaus meninės akcijos „Džiaugsmo upė“ ir plaukti laisvės srove, džiaugtis ir atvirai pasileisti į „ConTempo“ programos renginius, dauguma iš jų – nemokami, upė taip pat.

Saulė Landsbergaitė, jaunoji prodiuserė

Spektaklis užkietėjusiam miestiečiui

Jei paprastai namo neskubat ir rugpjūčio 6–8 vakarus leisit mieste, prieš temstant kviečiu patirti Mélissos Guex kūrinį „Down“. Tai galinga choreografinė ir muzikinė, ritminė patirtis įtraukianti žiūrovus. Šokantis menininkės kūnas kuria emocinį gylį, reflektuoja, o pats kūrinys šokiu ir muzika budina vidinius demonus.

Monika Citvaraitė-Lansbergienė, jaunoji prodiuserė

Spektaklis šeimai 

Ieškantiems dar neišmintų takų laikui su šeima gamtoje – interaktyvus spektaklis-žygis „Brūzgynų eilės“, kurį rodysime rugpjūčio 10–11 dienomis. Žygiuodami ne tik atrasite Žiegždrių geologinio tako maršrutą, bet ir supažindinsite mažuosius su lietuvių poetų kūryba bei palepinsite akis Kauno marių pakrantės vaizdais. Na, o miesto istorijų mėgėjams – Psilikono teatro spektaklis „Širdys ir kaminai“ (rugpjūčio 5–6 d., Ąžuolyno bibliotekos Meno ir muzikos skyrius), kuriame atgis legendinis „Lituanicos“ batų fabrikas. Tai proga vieniems pirmųjų patirti premjerą, kurioje gyvais personažais tapusių batų vaizdus papildys žaisminga perkusininko Arkadijaus Gotesmano muzika. 

Radvilė Linksmuolė, socialinių tinklų kuratorė

Spektaklis, tinkamas pirmam pasimatymui 

Pirmas pasimatymas bažnyčioje? Kodėl gi ne? 

Aš labai mėgstu tyrinėti naujas vietas. Jei jau pabodo pasimatymai kavinėse ar parkuose, rekomenduoju pakviesti antrą pusę į kultūros renginį neįprastoje vietoje. Dar žaviau, jei nei vienas iš poros nėra buvę tokioje vietoje, tada nelieka pranašumo jausmo, galime dalintis pirmo karto įspūdžiais. Vienas iš svarbių pasimatymo momentų man yra kultūrinis turinys, mėgstu pamatyti ką nors naujo ir taip plėsti savo akiratį (arba pasaulėžiūrą).

Šiemet vienas iš labiausiai viliojančių pasirodymų „ConTempo“ festivalyje yra spektaklis „Vērpete“ („Sūkurys“), kurį išvysite Evangelikų reformatų bažnyčioje. Jo kūrėjai ir atlikėjai Erikas Erikssonas ir Krišjānis Santas kaip atspirties tašką panaudoja dažniau žaidimuose, liaudies ir pramoginiuose šokiuose sutinkamo sukimosi poroje principą ir išplėtoja jį į tikslumo, greičio, pasitikėjimo ir jaudulio šokį. Skriedami sūkuriu per erdvę, sukdamiesi susikibę ranka rankon, atlikėjai suburia ir vėl išskiria žiūrovus dinamiškai atsikartojančiais judesiais. Daug kūniško kontakto, kurį lydi gyva vibrafono ir gitaros muzika. Žiūrovai dalijasi ta pačia erdve su atlikėjais ir dažnas savo patirtį apibūdina taip, lyg būtų buvę apsupti gamtinės jėgos, suvokiamos ne protu, o kūnu. Labai kviečiu pakviesti savo antrą pusę į jaudinantį šokio sūkurį – tik vieną kartą, tik rugpjūčio 11 d (į šį spektaklį jau parduoti visi bilietai, – red. past.)

– Gerda Titovė, rinkodaros vadovė 

contempofestival.lt