Žurnalų archyvas

Miestietiškos Joninės: kur Kaune ieškoti paparčio žiedo?

18 birželio, 2024, KPK redakcija | Naujienos

Net jei esate abejingi tradicijoms, trumpiausia vasaros naktis vilioja rinktis ne patalus, o nuotykius po atviru dangumi. Tad, jei dar nesate suplanavę ilgojo birželio savaitgalio, kviečiame pasidomėti, kaip kultūringai galite praleisti Jonines, Rasas, vasaros saulėgrįžą ar tiesiog ilgiausią dieną. Juk pirmadienį, birželio 24 d., į darbą nereikia, ir beveik jokios kultūros įstaigos neveiks. 

Joninės lauko kine

„Romuvos“ lauko kinas birželio 23 d. kviečia į NKDT Mažųjų scenų kiemelį, kur nuo 22:45 bus rodomas ranka tapytas „Kino pavasario“ hitas „Kaimiečiai“, Iš daugiau kaip 40 tūkst. aliejiniais dažais nutapytų kadrų sukurtas filmas – monumentalus kūrybinis pasiekimas, pasakojantis apie laisvės trokštančią jauną merginą. Iki seanso – vainikėlių pynimas, o pasibaigus filmui galėsite savo puošmenas nuleisti į netoli tekantį Nemuną.

Bilietai tirpsta.

„Romuvos“ savanorės Rugilės nuotr.

P.A.R.A.K.A.S Šančiuose

Kultūrinės žiežirbos buvusiame Kauno tvirtovės parako sandėlyje – jau nebe naujiena. Bet kiekvienas renginys čia vis kitoks. Vasaros saulėgrįžą P.A.R.A.K.A.S sutinka šūkiu  „Ateisi svetimas – išeisi savas. Ateisi tuščias – išeisi pilnas“ ir kviečia klausytis Andriaus Šleinio, IT WAS US ir Mato Kaženausko muzikos, klausytis etnologo doc. dr. Arūno Vaicekausko paskaitos, fotografuotis, mokytis šaudyti iš lanko, burtis, gėrėtis ugnies šou, gardžiuotis roboto kepamais blynais, aplankyti tapybos darbų parodą… vakaras trumpas, kaip viską spėti? 

Nemokamai, bet galite P.A.R.A.K.O veiklą palaikyti auka. O pasibaigus vakaro programai, 23:30, prasidės elektroninis reivas „Jonainės“, kuris – jau su bilietu. 

Aleksotas kviečia

Marvelės upės slėnyje Joninių šventės papročius primins, dainuos ir paparčio žiedo ieškoti visus kvies Aleksoto bendruomenės centro liaudiškos muzikos ansamblis „Svirbė“ (vadovė Aurelija Bareišienė). Joninių laužą uždegs ir rūpinsis, kad jis ilgai liepsnotų, Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių ll-osios rinktinės S. Dariaus ir S. Girėno 212 kuopa. Vidurnakčio misterija kurs Kauno kultūros centro neoklasikinio šokio „Releve“ (choreografė Rasa Butrimavičiūtė), videoprojekcijos autorės – Aurelija Jucevičiūtė ir Rūta Reutaitė.

Nemokamai, daugiau informacijos čia.

Plaukimo šimtmetis

Per Jonines Kaune bus švenčiamas šimtas metų profesionalaus plaukimo Lietuvoje. Nemuno saloje vyks sporto rungtys, meistriškumo seminarai ir dirbtuvės su plaukimo treneriais, istorinė paroda, zona vaikams, muzika, maistas ir gėrimai, bei vakaro kulminacija – koncertas po atviru dangumi su žinomais šalies atlikėjais.„ Tai bus diena, pilna ne tik sportinių iššūkių, bet ir linksmybių, kurianti nepakartojamą atmosferą ir bendruomeniškumo jausmą“, – rašo organizatoriai.

Nemokamai, daugiau informacijos čia.

Istorijos sluoksniai

Būtent vidurvasarį, birželio 23 d., 1941 metais Kaune prasidėjo tai, ką šiandien vadiname Birželio sukilimu. Istoriko prof. Jono Vaičenonio sekmadienį rengiama ekskursija taip ir vadinasi – „1941 m. birželio 23 d. sukilimas: didvyrių atminties ženklai Kaune“. Jos pradžia – 13 val. prie Soboro.

Ekskursija nemokama, išankstinė registracija nevykdoma, ji bus filmuojama ir įrašas publikuojamas internete. Daugiau informacijos čia.

Didesnius ar mažesnius, šiuolaikiškus ar tradiciškesnius vakarėlius sekmadienį rengs ir daugiau Kauno vietų bei bendruomenių. Pavyzdžiui, šokių ir šokėjų rasite ir Panemunės paplūdimyje, ir prie Kauno pilies, ir prie Kauno marių. O jei tiesiog norėsite pažiūrėti futbolą, tai  didelėje minioje bendraminčių galite padaryti Dariaus ir Girėno stadione arba „OLDMAN Kaunas“. Nusprendę, kad šiek tiek kilometrų dėl gero vakarėlio susukti galite, ir urban ritmai šią vasarą jums patinka, lėkite į Kauno rajone esantį vandenlenčių parką „Vanduo Marse“ – čia ir šeštadienio, ir sekmadienio vakarą bei naktį vyks „Trapfest“. Gerų paparčio žiedo paieškų!