Žurnalų archyvas

Prasidėjo šokio festivalis AURA 32: ką spėsite pamatyti? 

13 spalio, 2022, Organizatorių inf. | Naujienos

Trečiadienio vakarą Kauno kino centre „Romuva“ prasidėjo Tarptautinis šokio festivalis AURA 32. Atidarymo svečius fojė pasitiko menininkų Sakurako San ir Philo Vono duetas „Mudu“, tapęs jausminga įžanga į muzikaliai teatrališką reginį salėje. Šokio ir muzikos spektaklis pavadinimu „Pradžia“ simboliškai paskelbė iki spalio 16 d. truksiančio festivalio startą. 

„Mudu“. Svetlanos Baturos nuotr.

Ketvirtadienį, spalio 13 d., 19 val., festivalį tęsia visame pasaulyje žinoma „Akram Khan“ šokio trupė , Kauno dramos teatro scenoje pristatysianti seniausio literatūrinio kūrinio „Gilgamešo epas“ interpretaciją. Žiūrovai scenoje išvys ir ypatingai talentingą buvusį „Auros“ šokėją iš Filipinų Jasperą Narvaezą. 

Penktadienį, spalio 14 d., 19 val., festivalio publika kviečiama pažinti šiuolaikinį Italijos šokį – šokio trupė „Ritmi Sotterranei“ sukurs magišką ir vizualų vakarą, kuriame apsireikš skliautus laikantis Titanas, sniego deivė Čionė ir vyks piktąsias dvasias atbaidantis ritualas. Ta pati festivalio diena tęsis vokiečių choreografo Ferenco Fehéro solo spektaklyje „Schiele“, inspiruoto šio dailininko paveikslo. Festivalio organizatoriai žada unikalų, išraiškingą ir fizinį teatrą, ypatingai rekomenduojamą Egono Schieles gerbėjams. 

Svetlanos Baturos nuotr.

Šeštadienį, spalio 15 d. Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos padalinys Laisvės alėjoje pavirs į stebuklų šalį, nes čia bus rodomas pripažintos choreografės Jasmin Vardimon (JK) šokio spektaklis vaikams ir suaugusiems su virtualios realybės akiniais. Publika panirs į magišką Alisos pasaulį, kur susipažins su daugybę pojūčių suteikiančiu nuotykiu. Vakare festivalio svečiai rinksis į naujausią Kauno šokio teatro „Aura“ premjerą įkvėptą Berlyne gyvenančios poetės ir dailininkės Aldonos Gustas. Choreografės Birutės Letukaitės spektaklio „(M)eilės (m)eilėse“ šokėjai, gyvai akomponuojant Naujų idėjų kameriniam orkestrui NIKO, gvildens menininkės gyvenimą ir kūrybą, jautriai užgaudami kiekvienam žmogui aktualias temas.

Šiemet festivalyje – ir vengrų spektaklis nuogiems žiūrovams „Letmec_Natur“. Spalio 15 d., 22 val., Nacionaliniame Kauno dramos teatre laukia unikali ir intymi patirtis, kurioje tiek atlikėjai, tiek žiūrovai ir net aptarnaujantis personalas bus nuogi. Spektaklio choreografė Márta Ladjánszki tiki, kad žmonių skirtingumas daro gyvenimą turtingesnį, todėl drąsina kasdien be gėdos švęsti savo kūną. Festivalio publika tikriausiai idėjai pritaria, nes į šį spektaklį bilietai jau išpirkti. 

Jau daug metų „Auros“ festivalis tęsia tradiciją organizuoti šokio ekskursijas, tad spalio 16 d., 12 ir 14 val., „Aura“ ir nepriklausoma iniciatyva „Ekskursas“ spėjusius užsiregistruoti kvies atvykti į Kauno savivaldybę. Apie šio pastato architektūrą pasakojantis gidas vedžios labirintais, kuriuose publika susidurs su humoro nestokojančiais spektaklio „Kitas klausimas“ šokėjais, įkūnijančiais šaržuojamus valdininkus.

„Kitas klausimas“. „Auros“ archyvo nuotr.

AURA 32 finalas laukia spalio 16 d., 19 val. Festivalį uždarys vienos žinomiausių pasaulio šokių trupių iš Izraelio „Kibbutz“ pasirodymas „Prieglobstis“. Choreografas Rami Be’er kviečia dalyvauti kelionėje užmezgant ryšį su savimi: scenoje techniškai stiprūs šokėjai ir dinamiškas jautrumas bei šiandienos kontekstui aktuali bėgančiųjų nuo karo tema. Tai garsiausiuose teatruose ir festivaliuose šokanti trupė, kurią bent kartą gyvenime turėtų pamatyti kievienas. 

www.dancefestival.lt