Žurnalų archyvas

Maršrutas kovo 11–13 dienoms

11 kovo, 2022, Maršrutai, Naujienos

PENKTADIENIS, 03 11

Kovo 11-osios renginiai mieste
Įvairios vietos

Pagrindinis veiksmas Kovo 11-ąją tradiciškai sukvies daugiatūkstantinę kauniečių minią į ceremoniją Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje. 11:30 varpų muzikos koncertu kauniečius pasveikins karilionininkė Austėja Staniunaitytė-Proietta. 12 val. aikštę sudrebins iškilmingas minėjimas – Vyčio Kryžiaus ordino vėliavos pakėlimas, Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės jaunųjų šaulių pasižadėjimo ir šaulių priesaikos ceremonija bei gėlių padėjimas. 13 val. prasidės koncertas su Bjelle, Rosita Čivilytė ir grupėmis „El Fuego“ bei „Thundertale“. Penktadienį į šventinius renginius mieste kauniečiai galės vykti nemokamu viešuoju transportu.

Kovo 11-ąją trispalve nušvis istorinis Kauno simbolis – Juozo Zikaro „Laisvės“ statula, o Lietuvos ir Ukrainos vėliavų spalvomis – savivaldybės administracijos pastatas. Šviesos instaliacijos miestą puoš iki kovo 12 dienos paryčių.

M. Zinkevičiaus nuotr.

Yoko Ono instaliacija „Ex It“, 11:00–18:00
Lietuvos banko Kauno skyrius, Maironio g. 25

Yoko Ono kūryba lanko jos draugo Jurgio Mačiūno gimtinę – Kauną.
Meno pasaulio nonkonformistę Yoko Ono atpažįsta visi. Muzikos prodiuserė, ryški Niujorko meno scenos figūra ir legendinės roko grupės „The Beatles“ įkūrėjo Johno Lenono žmona kadaise kartu su Jurgiu Mačiūnu buvo prie fluxus ištakų. 

„Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ atidarymo savaitgalį publikai atverta didžiulė Yoko Ono instaliacija „Ex It“ istoriniuose Lietuvos banko rūmuose Kauno centre. Įprastai tik darbo dienomis veikianti institucija savo duris plačiai atveria Kovo 11-osios proga.

Kovo 11-oji muziejuose
Įvairios vietos

Tiek Maironio lietuvių literatūros muziejus, tiek jo padaliniai – Vaikų literatūros muziejus, Juozo Tumo-Vaižganto butas-muziejus, Balio ir Vandos Sruogų namai-muziejus, Salomėjos Nėries ir Bernardo Bučo namai-muziejus bei Juozo Grušo namai-muziejus – Kovo 11-ąją duris atvers nemokamai. Visuose padaliniuose tądien vyks ir specialios ekskursijos.

Kauno miesto muziejaus Pilies (Pilies g. 17), Tautinės muzikos (L. Zamenhofo g. 12), M. ir K. Petrauskų (K. Petrausko g. 31), J. Gruodžio (Salako g. 18) skyriuose galėsite apsilankyti nemokamai. 13 val. Tautinės muzikos skyriaus kiemelyje (L. Zamenhofo g. 12) vyks padainavimas „Dainuokime laisvę“., 14 val. M. ir K. Petrauskų skyriuje – koncertas „Ukraina, mes esame su Tavimi!”/ «Україно, ми з тобою!».

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje aplankysite vieną pagrindinių „Kaunas 2022“ parodų – Williamo Kentridge’o „Tai, ko nepamename“, taip pat – jaukų pasakojimą apie tautiškumo ir modernumo darną „Kauno tulpės“. Visą Kovo 11-ąją muziejus lauks ir edukacinėje erdvėje, Draugystės apyrankių pynimo dirbtuvėse. A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejus, arba Velnių muziejus, tądien taip pat lauks be bilietų.

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena – paskutinė, kai Istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje galite nemokamai pamatyti Vasario 16-osios aktą. Šis muziejuje bus eksponuojamas iki lapkričio pabaigos, tik jau su bilietais. Bene gausiausiai šventinėmis dienomis lankomas Vytauto Didžiojo karo muziejus, šiemet šimtmetį minintis Lietuvos švietimo istorijos muziejus ir Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus Kovo 11-ąją taip pat kviečia apsilankyti nemokamai.

Kauno dailės gimnazijos meno mugė, 12:00–18:00
Dainavos g. 1

„Mugėje bus galima įsigyti mokinių ir mokytojų darbų. Visi surinkti pinigai skiriami VšĮ „Mėlyna ir geltona“ organizacijai, Puiki proga atrasti įdomų kūrinį namams ar dovaną, o svarbiausia – visiems susitelkti palaikant Ukrainą“, – rašoma kvietime.

Filmas „Anapus laiko ir šviesos“, 17:20
„Cinamon“, Islandijos pl. 32

Lietuvos kino teatruose – dokumentinio filmo apie grupę „Skylė“ premjera. „Skylė“ – unikalus kūrybinis sambūris, įtraukęs į savo veiklą kelis šimtus žmonių, nuo pogrindinių koncertų, milžiniškų lėlių gatvės teatro, iki Maidano ir koncertų fronte Ukrainos kariams. Dokumentinis filmas „Anapus laiko ir šviesos“ – legendinės roko grupės kronika, kurią pasakoja grupės nariai, artimieji ir muzikos apžvalgininkai, tuo pat metu atskleidžiantys trijų dešimtmečių laikotarpio įvykius, pakeitusius Lietuvos valstybę ir jos žmonių gyvenimus.

Be to, kovo 13 dieną 15:20 val. „Cinamon“ vyks specialus šio filmo seansas, po kurio žiūrovų lauks klausimų ir atsakymų sesija su grupės nariais Aiste Smilgevičiūte ir Roku Radzevičiumi.

Iniciatyva „Laisvės ugnis kritusiems“, 19:00
Ramybės parkas

„Kauno kultūros ir akademinė bendruomenė bei studentija kviečia visus kauniečius Kovo 11-osios vakare susitikti Ramybės parke. Drauge prisiminsime ir pagerbsime visus, kritusius už Lietuvos ir Ukrainos laisvę.

Ramybės parke susitinkame 19:00 val., su savimi turėkite žvakutes, kuriomis užpildysime parką šviesa – laisvės ugnimi.“

ŠEŠTADIENIS, 03 12

Dėkingumo vakaras „Poezija. Proza. Muzika“, 16:00
K.I.N.A.S. „Panemunė“, Vaidoto g. 26

Renginio metu laukia akustinė muzika su Ignu Zemeckiu, Sigita Taja Šadauskienė dalinsis savo eilėmis pažadinančiomis žmoguje transformacijos jėgą bei jėgą atsibusti ir keistis, o Angelina Lapinskaitė skaitys savo kūrybos tekstus apie klausimus, kurie kyla ieškančiai moteriai, bei kaip suprasti vaikystės patirtis ir kokia jų reikšmė tolesniems santykiams.

Spektaklis „Kandidas arba optimizmo mirtis“, 18:00
Kauno miesto kamerinis teatras, Kęstučio g. 74A

„Teatrono“ trupės spektaklis „Kandidas arba optimizmo mirtis“, režisuotas Gildo Aleksos, palies jaunosios kartos ambicijų, idealizmo ir jaunatviško maksimalizmo skaudų susidūrimą su realybe, kurioje pragyvenimas, išgyvenimas ir sugyvenimas atima svajonių įgyvendinimo laiką, o vėliau – ir norą. Optimistiškai auklėti būti ypatingais, užkariauti pasaulį ir siekti savo svajonių, nes „viskas įmanoma“, realioje „gyvenimo rinkoje“ atrandame, kad tenka daryti darbus, o ne svajones, pasaulyje išgyventi, o ne jį taisyti.

Premjera. Miuziklas „Elisabeth“, 18:00
Kauno valstybinis muzikinis teatras, Laisvės al. 91

Spektaklis, pasakojantis dramatišką ir jaudinančią istoriją apie imperatorės Elžbietos gyvenimą, įsipareigojimus ir kančias, tarptautinį triumfą pradėjo Japonijoje, buvo pirmasis „Vereinigte Bühnen Wien“ muzikinis eksportas, jo kelionė po pasaulį tęsiasi jau daugiau kaip 30 metų. Lietuva – keturioliktoji šalis, kurioje rodomas šis jaudinantis miuziklas, o lietuvių kalba yra devintoji pastatymo kalba. Kaip teigia „Vereinigte Bühnen Wien“ atstovai, tai dar vienas ryškus etapas šio miuziklo gyvavimo istorijoje

D. Rimeikos nuotr.

SEKMADIENIS, 03 13

Apžvalginė ekskursija Kauno tvirtovės III forte, 11:00
Titnago g. 43, Karkazai

1915 metų rugpjūčio mėnesį Kauno apylinkėse užvirė didžiausias mūšis Kauno istorijoje. Kaizerio armija pradėjo carinės Kauno tvirtovės šturmą. Rašoma, jog Kauno tvirtovės šturmo metu buvo paleista 800 000 įvairaus kalibro sviedinių. Vos per vienuolika dienų!

Net ir po I Pasaulinio karo tvirtovė išliko aktuali karinei paskirčiai. Nors atkūrus Lietuvos Respublikos Nepriklausomybę tvirtovės aktualumas sumenko – šiandiena tvirtovė aktuali kaip atgimstantis kultūros paveldas, vietos bendruomenių, meno iniciatyvų ir turizmo objektas.

Apžvalginės ekskursijos metu Kauno tvirtovės III forte aplankysite kareivines, vidinius kiemus, kareivinių patalpose esančias menines parodas, turėsite galimybę išvysti III forto vytį, apsilankysite siauriausioje galerijoje Lietuvoje (plotis vos 63 cm!)

Dokumentinis spektaklis „Kauno Asamblėja“, 15:00
Nacionalinis Kauno dramos teatras, Laisvės al. 71

„Kauno asamblėja“ – unikalus spektaklis, sukurtas iš realių žmonių pokalbio, įvykusio 2021 m. rugsėjo mėnesį Nacionalinio Kauno dramos teatro kavinėje. Jungtinė spektaklio kūrėjų komanda – „Porte Parole“ teatras iš Kanados ir NKDT aktoriai pakvietė keturis paprastus nepažįstamus žmones į bendrą vakarienę. Prie stalo susėdo tradicinių pažiūrų šalies patriotas, liberali biseksualė, empatiškas gimnazijos moksleivis ir kosmopolitiškas menininkas. Vakarienės metu jie diskutavo temomis, kurios jiems rūpi, dėstė savo požiūrius, gynė savo nuomones, įrodinėjo savo tiesas, ginčijosi, konfliktavo, liejo emocijas ir galų gale ieškojo būdų susikalbėti.

„Kauno asamblėja“ – spektaklis, įrodantis, kad teatras gali būti iš tiesų aktualus, kad galima būti visiškai skirtingiems ir susikalbėti, kad sveika dirstelėti į save iš šalies ir pamatyti, kokie esame juokingi, aklai gindami savo poziciją.

Filmas „Mėlyna kaip apelsinas žemė“, 18:10
„Forum Cinemas Kaunas“, Karaliaus Mindaugo pr. 49

Žymiajame „Sundance“ (JAV) kino festivalyje už geriausią režisūrą apdovanotas Irinos Tsilyk dokumentinis filmas atskleidžia fronto linijoje Donbase, Ukrainoje, gyvenančios šeimos kasdienybę. Kol išorinį pasaulį kausto bombų garsai ir chaosas, vieniša mama Ana ir jos keturi vaikai karo zonoje sugeba išsaugoti savo namus – juose ramu kaip rojuje, pilna gyvybės ir šviesos. Aistra kinui, užvaldžiusi visus šeimos narius, įkvepia juos filmuoti, montuoti ir pristatyti filmą, įkvėptą jų pačių gyvenimo karo metu. Kūrybinis procesas atskleidžia, kokią galią ir magiją turi menas katastrofos akivaizdoje. Anai ir vaikams traumos transformavimas į kūrybą yra vienintelis būdas išlikti žmonėmis.

Kadras iš filmo